Otvorena palaèa Lešiæ-Dimitri

Active ImageSveèanošæu je u Korèuli 1. svibanja 2009. otvorena palaèa Lešiæ-Dimitri, poznata kao biskupska palaèa u kojoj je boravio biskup Krka i Raba Lešiæ, koji je tu palaèu izgradio sebi …

Sveèanošæu je u Korèuli 1. svibanja 2009. otvorena palaèa Lešiæ-Dimitri, poznata kao biskupska palaèa u kojoj je boravio biskup Krka i Raba Lešiæ, koji je tu palaèu izgradio sebi za umirovljenièki život u 18 stoljeæu.

Palaèa je nakon višegodišnjih ureðenja u svojim prostorima dobila luxyry hotel s 5 zvjezdica , veoma ekskluzivan i jedini turistièki smještaj visokog standarda na ovom dijelu Jadrana, uglavnom namijenjen gostima jaèe platežne moæi.

Velièanstveno oèuvana i obnovljena, Palaèa Lešiæ Dimitri sastoji se od biskupske palaèe iz 18. stoljeæa i pet srednjovjekovnih kuæišta, nudeæi luksuzan smještaj u šest rezidencija s popratnim uslugama, spa-sadržajima i restoranom s pogledom na zadivljujuæi korèulanski arhipelag, u sklopu srednjovjekovne arhitekture izuzetnog gradskog ambijenta staroga grada uz kule, zidine, palaèe, crkve, muzeje i zbirke (Najveæa je rezidencija KORÈULA s 4 spavaæe sobe površine 162 m2, zatim VENECIJA, KINA, INDIJA, ARABIA i CEYLON)

Odlikuju se originalnim obilježjima, a krase ih profinjeni detalji i ruèno izraðen namještaj  gdje je kompletan interijer rad vodeæeg dizajnera Attayut Pirrvinich s akademije u Bankoku , kazao je investitor Michael Unsworth.

Direktor hotela Toni Lozica je kazao da su zaposlenici uglavnom iz grada Korèule,. Napomenuo je da su rekonstrukcijom palaèe u skladu s najvišim konzervatorskim standardima saèuvani izvorni elementi poput kamenih umivaonika, starih cisterni, srednjovjekovne kuhinje i kamenih rezbarija po zidovima. 

Palaèu je blagoslovio korèulanski župnik don Frano Kuraja nakon pozdravnih rijeèi gradonaèelnika Korèule Mirka Duhoviæa.

Svaka od predstavljenih rezidencija pokazuje utjecaj regije kojom je prolazio Marko Polo prateæi Put svile. Veæina ih ima privatnu terasu ili balkon s pogledom na  more, srednjovjekovne vrtove, katedralu sv. Marka ili vlastito mirno dvorište.

Zahvaljujuæi gostoprimstvu mlade ekipe iz hotela( Ivana, Lada, Marina i ostali) obišli smo sve prostore za koje nam je direktor hotela ujedno i  menadžer tvrtke Toni Lozica pokazao apartmane u kojima je palaèa ostala netaknuta (zidovi, kamen, drveni podovi) sve prema strogim zahtjevima konzervatora. Gornji dio je sama palaèa, a s druge strane prema zidinama i moru su bili vrtli i kuèišta, konobe, mlin za ulje, što æe doæi u funkciju dogodine.  

Tekst i snimak : Niko Periæ

 Active Image

 Active Image

Active Image

Active Image

Pošalji dalje: