Grom u crkvu Sv. Justine

Active Image

Grmilo je  i lampalo je i lila je kiša.Nisi ovo jutro kroz našu Korèulu moga ni prohodit, a kamoli poè vidit kako ti  stoji barka, jeli pukla koja cima? Ma ka je zalampalo u 03.25 ujutro u ton vrimenu strile i groma…

Grmilo je  i lampalo je i lila je kiša.Nisi ovo jutro kroz našu Korèulu moga ni prohodit,a kamoli poè vidit kako ti stoji barka, jeli pukla koja cima?

Ma ka je zalampalo u 03.25 ujutro u ton vrimenu strile i groma,niko se ni moga ni nadat da æe jedna od strila pogodit baš u crkvicu sv. JUSTINE i to u kameni kip ISUSA OTKUPITELJA ,   koji je na vrhu kamene kupole crkve.

Crkva je izgraðena polovinom 19 stoljeæa. Osmorokutna po obliku,èije je krovište pokriveno kamenim ploèama.Kameni kip ISUSA OTKUPITELJA napravi je poznati umjetnik tog vremena   Marin Radica pok Špira.Isti je umjetnik uèini i balatur ove crkve.

U ovoj crkvi pokopan je biskup Zafron, a u njoj su još „žive „4 klupe iz tog vrimena potpisane njegovim imenom.

U ovoj crkvi o kojoj brine  Korèulanska bratovština Sv.Roka,odvijali su svi  obredi ranije, a danas samo na dan, Gospe Kandalore i Sv. Vlaha.

U njoj je svaku godinu izložen  BOŽJI GROB, a bratimi Sv. Roka po dalosku iz POKORE I PUTA PRIKO GORA u Velikom tjednu, odavaju poèast razapetom spasitelju, jubeèi njega na križu (aldoravanje križa).

Nadam se da èe Korèulani udružiti snage i iznaèi srestva i moguènosti,da se nastala šteta èim prije sanira,te da èe tom prilikom iz nje nestati nepotrebne željezne konzole,koje je nepotrebno nagrðuju, a koje  se mogu u ovoj prilici prozvati kao uzroènikom, udara groma!

{gallery}052009/justina{/gallery}

Pošalji dalje: