Meðunardno priznanje Goranu Kalogjeri

Active ImageProrektor za meðunarodnu suradnju Sveuèilišta u Rijeci i vanjski èlan Makedonske akademije nauka i umjetnosti dr. sc. Goran Kalogjera, ovogodišnji je laureat meðunarodnog priznanja Mediteranske akademije "Braæa Miladinovi" iz Struge,

Prorektor za meðunarodnu suradnju Sveuèilišta u Rijeci i vanjski èlan Makedonske akademije nauka i umjetnosti dr. sc. Goran Kalogjera, ovogodišnji je laureat meðunarodnog priznanja Mediteranske akademije "Braæa Miladinovi" iz Struge, koja mu je dodjeljena 17. ovog mjeseca zbog njegovog znanstvenog doprinosa u istraživanju književnog i kulturološkog djela braæe Andreje i Konstantina Miladinova.

Goran Kalogjera dobitnik je nekoliko najprestižnijih makedonskih znanstvenih i državnih nagrada, Racinovog priznanja, Zlatne plakete Sveuèilišta "Sv. Kiril i Metodij&" iz Skopja, ordena "Sv. Kliment Ohridski" i najveæeg  makedonskog državnog odlièja Medalje zasluga za Makedoniju, koju mu je u Skoplju prošle godine uruèio predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski.

O znanstvenom radu Gorana Kalogjere, koji je uglavnom orijentiran na Korèulu i makedonsku književnost 19. stoljeæa, u Strugi su govorili istaknuti makedonisti, dr. sc. Vasil Tocinovski i akademik Gane Todorovski. Tom prigodom Goran Kalogjera održao je prigodno slovo o ulozi braæe Miladinov u razvoju nacionalnog preporoda u Makedoniji i njihovim vezama s hrvatskim preporoditeljima.

S obzirom da je uvodnièar naglasio spone laureata s Korèulom, Goran Kalogjera iskoristio je priliku i okupljene goste, meðu kojima su bili brojni pjesnici iz raznih zemalja upoznao s književnom djelatnošæu korèulanskih pjesnika, što je meðu svjetskom pjesnièkom elitom izazvalo veliko zanimanje. Tijekom službenog boravka u Makedoniji Gorana Kalogjeru primili su ministar vanjskih poslova Republike Makedonije Antonio Milošoski i rektor skopskog Sveuèilišta dr. Velimir Stojkovski.

Active Image

Active Image

Pošalji dalje: