Kapare

Active ImageKapare (Capparis Spinosa ; Capparis Rupestri ; Kabar ; …) su omiljene biljke mediterana, obicno samonikle koje gode oku a ukiseljene cine nenadomjestivi dodatak jelima i sire od mediteranskog podneblja. Ima ih kazu oko 150 vrsta i podvrsta.

Kapare (Capparis Spinosa ; Capparis Rupestri ; Kabar ; …) su omiljene biljke mediterana, obicno samonikle koje gode oku a ukiseljene cine nenadomjestivi dodatak jelima i sire od mediteranskog podneblja. Ima ih kazu oko 150 vrsta i podvrsta.

Svatko tko je razmisljao kako bi bilo lijepo imati ovaj prekrasni grm pun lijepog cvijeca u svome vrtu naisao je na slozeno pitanje kako ju posijati ili p®osaditi odnosno uzgojiti.

Ne ide to bas lako, jednostavno je ‘kapriciozna’, raste na nezamislivim mjestima poput rusevina i zidina a u vrtu nece pa nece.

Vrijedni tezaci mediterana snalaze se kako tko zna i umije za posaditi i uzgojiti kapare gdje se zeli, u vrtu naprimjer.

Prije par dana sreli smo ovu vrijednu zenu gdje pokusava posijati kapare na Stari i “primitivni” nacin stavljajuci sjemenke kapare u smokvu i tu smokvu brizljivo ugurava u ‘klacinaru’ nasih orebiskih mira nadajuci se da ce se to sve i primiti te dati nove grmove ove nase delicije. Prepoznali smo u njenim pokretima prstiju ljubav prema prirodi koju pokusava prenijeti ovoj biljci Pozeljeli smo joj srecu, da joj se dobro primi to sto je posijala te da cemo doci dogodine slikati nove mlade grmove ove kapriciozne Kapare. probati naravno one sto ih je upravo ukiselila za “kucu i prijatelje”.

Neka joj bude sa srecom.

{gallery}082009/kapare{/gallery}

 

Pošalji dalje: