Nastavljeno suðenje Jakši Cvitanoviæu i još 15-orici Korèulana

Nastavak suðenja Jakši Cvitanoviæu Cviku i njegovoj, navodnoj, skupini dilera, pred sudskim vijeæem kojim je predsjedavao Zoran Matuloviæ, zapoèeo je pomalo neobiènim upozorenjem jednom od optuženih. Sudac toga nije želio imenovati, ali ga je javno upozorio kako ubuduæe ne smije slati pisma optuženicima koji se brane sa slobode

 Nastavak suðenja Jakši Cvitanoviæu Cviku i njegovoj, navodnoj, skupini dilera, pred sudskim vijeæem kojim je predsjedavao Zoran Matuloviæ, zapoèeo je pomalo neobiènim upozorenjem jednom od optuženih. Sudac toga nije želio imenovati, ali ga je javno upozorio kako ubuduæe ne smije slati pisma optuženicima koji se brane sa slobode – u kojima ih poziva da ne dolaze na roèišta. Napomenuo je sudac optuženima kako se pisma koja odlaze iz pritvora – kontoliraju.

Prvi koji je sjeo na klupu za svjedoke bio je dvadesetšestogodišnji Korèulanin Ivan Marinoviæ. On je u svojem iskazu istražnom sucu prije gotovo dvije godine rekao kako je od Cvika u dva navrata kupio heroin i to negdje u svibnju i lipnju 2005. godine. Radio je kao konobar u restoranu na Proizdu, otoèiæu nedaleko ulaza u Velaluèku uvalu. Tamo je, preprièao je, navratio Cvik sa svojim društvom i tražio je mjesto u restoranu. Marinoviæ mu je tada rekao kako æe uprkos tome što je radno vrijeme završilo – pronaæi stol za Cvika i njegove goste, ukoliko mu ovaj proda heroin. To je, navodno, Cvik i uradio, donijevši grumen heroina, težak nekih 20-ak grama iz svojeg gumenjaka, a ovaj mu je zauzvrat dao 4200 kuna. Drugom je prilikom od Cvika kupio oko deset grama heroina, što ga je stajalo, veli, tri tisuæe kuna.

– U to sam vrijeme puno trošio, svaki je «piz» stajao sto kuna, raèunam da sam «kroz vene» provukao barem dva osobna automobila, kazao je svjedok.

No, pobio je svoj iskaz o upletenosti Cvikova brata Mirjana Cvitanoviæa u primopredaju droge kojoj je svjedoèio u Velaluèkoj trajektnoj luci. Pred istražnim je sucem 2007. godine rekao kako je vidio predaju droge, ali ovoga je puta to opovrgao – rekavši kako je iskaz davao «dok je bio u balunu». Tvrdi kako je vidio Mirjana u prolazu, i da je nakon toga neki drugi Korèulanski diler s poda podigao paketiæ, ali – nije vidio da je taj paketiæ na to mjesto ispustio Cvikov brat.

Marinoviæ je kazao kako je droga na otok dolazila iz Crne Gore, preko Dubrovnika, Cvikovim gumenjakom,

– Kad bi Cvik došao svojim gumenjakom u Lovišta, svi su znali – došla je droga!

Nije bio precizan tko je to «svi», veæ je pojasnio da je droga «nestala» s otoka kada je Cvik pobjegao pred policijom. Tvrdio je kako je «èuo prièe» da bi po dolasku u Lovišta, Cvik podijelio grumenje heroina svojim dilerima, njih dvadesetak do pedeset, no tko su ti – nije kazao.

Pojasnio je i princip «kupovine». Došao bi u veèernjim satima pred kuæu dilera, oni bi mu dobacili «štipunicu» (kvaèica za rublje) na koju bi on zakaèio novac i vratio im je na balkon ili prozor, a ovi bi potom dobacili vreèicu s heroinom.

Na pitanje tužiteljice – zna li koje su djevojke bile «Cvikovim curama», odgovorio je:

– Minja je cure, ka šta ja minjan biève!

Ali je jasno kazao kako zna da je Petra Gugiæ bila Cvikovom . Imenovao je i dilere od kojih je kupovao «pizeve», Ivana i Gorana Surjana, Želitu Tomiæ i njena tadašnjeg «deèka» Milana Trifkoviæa Bibu, partnere u «poslu» i u životu Teu Cetiniæ i Stipu Matusinu…

Cijelo vrijeme saslušavanja svjedoka – Cvik je izbjegavao gledati u kameru, sakrivao je lice fasciklom, a isto je tako èesto i dobacivao sucu ono što je u odreðenom trenutku smatrao bitnim, «to se samo prièalo!», «dao je u cijelosti kriv iskaz!»…

Od sedam pozvanih svjedoka, pojavilo se njih èetvoro. Suðenje se nastavlja 8., 15. i 16. rujna prezentiranjem novih dokaza.

Pošalji dalje: