Vaši èlanci: Tri sramote

Active ImageGrupica japanskih turista agencije „Miki-Travel“ iz Tokija  juèer je po tko zna koji put posjetila Korèulu. Tko želi znati, koliko su puta u zadnjih nekoliko godina posjetili naš najelitniji hotel…

Active ImageGrupica japanskih turista agencije „Miki-Travel“ iz Tokija  juèer je po tko zna koji put posjetila Korèulu. Tko želi znati, koliko su puta u zadnjih nekoliko godina posjetili naš najelitniji hotel „Liburna“,i koliko su noæenja ostvarili, može se raspitati u upravi HTP – Korèula. Koliko su napravili razgledanja grada, platili muzeje i brodice za izlet po otoèiæima u svim tim godinama, zna Korèula-Tours!

Samo to ne znaju naši gradski oèevi, to ne znaju naši ugostitelji,  što im pored toga neznanja nedostaje i osnovne kulture ponašanja, pa time sramote cijeli naš grad. 

Dakle èujmo, koje su te naše sramote: 

Sramota br. 1 
Grupica ( 15 njih) starijih Japanaca, s malo oslabljenim mišiæima mjehura, nakon razgledanja grada zamolila je, da bi upotrijebila  zahod u hotelu Korèula, najbližem rivi, na kojoj ih je èekao brodiæ. Naravno, kaže vodiè…. kao i uvijek.Japanci izaðu prije nego što su svi ušli u predvorje hotela.Netko od osoblja, ženska kratke kose s naoèalama (opis japanske pratiteljice), dosta im je bezobrazno rukom pokazala izlaz iz hotela i pojasnila, da samo 10 metara dalje postoji javni zahod. Jadni Japanci, koji su veæ popustili prirodi, jedva su povjerovali vodièu, da taj zahod nije daleko samo 10 metara, nego barem deset puta toliko. Dali su se u trku i stigli do javnog zahoda.

Sramota br.2.  

Javni zahod je zatvoren, zakljuèan i zabravljen. Opet. Još uvijek. I nakon svih otvaranja i proslava.

Sada je veæ bilo jasno, da neæe stiæi nikud dalje s svojim malim mjehuriæima….

 

Sramota br.3 
Na ljutu molbu vodièa, vlasnik picerije, gledajuæi kao nadmoæni gazda, s klobukom na glavi i oèalima na nosu, (opis japanske pratiteljice), kafiæa, bara ili kako se veæ zove restoran kraj javnog zahoda, mrtav-hladan, ledenoga lica,  odobrio je, da se nesretnici popišaju u njegovom WC-u i da plate za tu uslugu 1 EU, objašnjavajuæi, da javni zahod nije njegov problem. Japanèiæima je nestalo zraka…… Zbog cijene, zbog ružnog  obraæanja, gestikuliranja…Nikako im nije bilo jasno, što su skrivili.  

A i skupo neko p…… 

Stvar su spasili dva (uvozna) konobara, koji su prijazno rekli, neka ih, neka uðu, a poslije ih pošaljite k nama popiti piæe.  

Dragi naši gradski oèusi, ne oèevi!!! Di ste, što radite????? Ako veæ ne poštujete upinjanje nas, vodièa, da ovu našu kamenu ljepoticu dižemo meðu svjetska èuda i ljepote, pa poštujte barem novce, koje ti turisti donose i novce, koji su veæ uloženi. Godinama!! Ne samo Japanci, gosti s kruzera vrate se prije vremena, umjesto da u gradu troše novce, na svoj ploveæi hotel radi nepostojanja javnog zahoda! Pa ne mogu tri puta piti kavu samo zato, da bi ga koristili u restoranima i kafiæima! U kulturnim zemljama te se prostorije zovu rest-rooms, iliti prostor za odmor, a ovdje se moraju osjeæati krivima za nešto…. 

Nipošto ne bi željela proèitati ankete gostiju, koju moraju ispuniti, kad se vrate na brod ili na samom kraju putovanja. Ali vi biste ih  morali, za to primate plaæu, prièate o ljubavi za ovaj grad, o brizi zanj. Ma je…….  

Zbroj svih sramota: jedna sama VELIKA SRAMOTA  

Luèka Lozica
I, vjerujem, sve moje kolegice-vodièi

 

 

Active Image

Pošalji dalje: