“Otoèanski dnevnici” – Æoravi put

Nigdi tamo okolo svetega Petra, foši koji dan ranije , Brjane (op.a. stanovnike zaseoka Brdo u Žrnovu) je èekalo ne malo iznenadjenje: nisu se mogli s auton vratit doma. Na putu ( koji još odavna ni cesta i ne slièi na cestu, ali to …

Nigdi tamo okolo svetega Petra, foši koji dan ranije , Brjane ( op.a. stanovnike zaseoka Brdo u Žrnovu ) je èekalo ne malo iznenadjenje: nisu se mogli s auton vratit doma. Na putu ( koji još odavna ni cesta i ne slièi na cestu, ali to je druga prièa) , odma od svetega Mihovila pa uzvrh stoju Indianove makine, asvalt je iskrojen , raskopan,  ni uz najboju voju ne možeš pasat priko stogova kamenja i zemje po sridini , livo i desno , prašina sve do neba. 

 

Što je sad ovo ? ko to kopa i ruje ?, tin asvalt su kopali veæ za struju, telefon, vodu, kopali su ga po širini i dužini i svaki put ga ostavjali sve užega i užega , sve grbavijega i krivjega, vozit po njemu je gore nego po najgoremu fortunalu od bure priko Boke False , koju sad blagodat tuka donit na Brdo? Da hoæeš pitat nimaš koga , nigdi ni pasa , vratiš se malo u rikverc a oni što pasaju iz Banje ili iz grada trubu ti ko manijaci, još æe te i bubnut ; æoriš uz put i išæeš nikakvo upozorenje  koje bi te fermalo prin nego se zaletiš na uzbrdicu, æoriš u koštile i išæeš oznaku radilišta , oni koji ovo kopa mora je stavit niku tabelu?, ali nima je , ni slova, i radnici su pobigli u hlad, ispod lipe isprid Studenca piju pivo… E, ben su me èuli ! podsmihnuli su se nadmoæno, koji cukun! koja furija, i nastavili pit rashlaðeno pivo. 

 

U hladu isprid kafiæa i tajnik Mjesnog odbora, lokalni poglavica, e ben me je i on èu!, smije se nedužno, govori da je bila obavijest, i u Selu i na Brdu, da postavjaju niki kabel za vanjsku rasvjetu, da danas kopaju, da æe sutra ujutro  položit kabel i zatrpat, da æe najkasnije sutra popodne asvaltirat , da se možemo valjda malo ustrpit.  Tukalo je parkirat auto u Selu , spizu u ruke i put pod noge , meso se je do doma skoro pariæalo , u hladu je trestišest a na suncu priko pedeset , znoj mi cidi niza škinju, i sveti Lovre bi mi pozavidi da me vidi , znoj mi cidi i u oèi , reklo bi se da plaèen , malo od broja celzijusovih , malo od muke, malo od jida… Evo je brzo misec dana i ono što æe najkasnije sutra popodne bit asvaltirano , stoji još otvoreno.

Šetaèi priskaèu zemjon zatrpani rov, auta vozu slalom niza Stražicu ,malo naprid buža , malo nase na proširenju stoji veæ danima Kariæev auto s prikolicon nakrcanon bijama , pritkama, rogatin granjem tako da ne možeš aprersat , malo na drugu bandu naherena meja samo što se ni oborila, malo nizbrdo nandire Belinov gost u svojon turbo makini i kako se èini hoæe s auton doæ za trpezu …A možemo se valjda malo ustrpit ! Malo! Do sutra popodne .I poglavica je bi u pravu , makar u jednon stvari : na koštilu na Brdu , tamo di parkiraju Amerikanci i di se stavju osmrtnice ,  na kraju æoravega puta di Samir uvik bestima jer je Vojka opet parkirala nasrid puta i on ne može okrenut smetlara i runja da nan više neæe ni odnosit smeæe, e na temu koštilu  našli smo pribijenu obavijest Mjesnog odbora Žrnovo: dana toga i toga polagat æe se kabel prima Brdu , moli se graðane za toleranciju.

Jedna jedina nemušta reèenica. Ni slova o kopanju asvalta, (poglavica je reka da ni sam ni zna da æe kopat cestu!), ni da æe cesta bit neprohodna, ni koliko æe to trajat, ni ko i za èigovu potrebu  se  u ovo doba upusti u tu rabotu . Na pižulu u Selu èuje se da Elektrojug to èini za Nijemca koji je onako lipo uredi Lipurinovu kuæu  svaka èast!), da je Nijemac plati i tukalo je uèinit smista, da Mjesni odbor s tin nima ništa, a koga je Elektrojug pita i ko mu je da dozvolu za kopat cestu po ovon žegi ?, i ko mu je da dozvolu da je onako ostavi do bogtepitakad?, da je šef u Elektrojuga naš mjesni glavar i da æe rabotu zatvorit brzo, bože moj – uèinit æe on to za svoje misto!, najkasnije do sutra popodne,  da šef Elektrojuga tvrdi da je to (asvaltiranje) bi posal Indijanovih; da je reèeni poglavica iz seljaèke stranke i da zna kako treba sa seljacima i na selu, da su Brjani prin niko doba èetiri godišæa bili bez vanjske rasvjete ali da su jin uplatnice za komunalnu naknadu dohodile redovito …

Je, svašta se govori na pižulu u Selu.

Pošalji dalje: