Vaši èlanci: Zadnji “skos” korèulanske brodogradnje

Active Image1935 godine rodi se Marin Šale,i veæ kako mali poèe crta brodiæe na škartoèima od „muke“!Èini je to dobro i svaki dan sve boje! Nije taj dar od Boga…

1935 godine rodi se Marin Šale, i veæ kako mali poèe crta brodiæe na škartoèima od „muke“! Èini je to dobro i svaki dan sve boje! Nije  taj dar od Boga moga zapustit, tako da  veæ 1954 godine u Korèuli završava zanatsku školu za brodograditelja, u meštra Vicka N. Sesse. 

Prvo zaposlenje bilo mi je u brodogradilištu „Ivan Cetiniæ“ 1954 di san radi do njegove likvidacije, a onda  je veæina brodograditelja osnovala malo brodogradilište „Brodograditelj“ koje je bilo u samom centru Korèule (ispod Plokate-spomenik) da bi 1960 otvorio samostalni obrt, di san Bogu hvala doživi i zasluženu mirovinu.  

Od završetka zanata ovi vridni brodograditelj uèini je 126 brodova do 10 metara dužine, te desetke onih veæih od 15 do 17 metara. Iako u penziji Marin ne miruje. Stalno je u trendunovijih tehnologija izrade brodova, tako da je i ova priæa potaknuta njegovom novom projektu kojeg je uputi èinit prije misec dana, a danas sveèano okruni „arburadom“ !  

Ovoj novogradnji prestoji oplata od vodootporne šper-ploèe sa 5 slojeva. Ona je od našeg dalmatinskog bora (vidi kako vonja) na nju dolaze slojevi plastike sa premazima zaštite drva, i završni slojevi epoxsilne smole da sve bude kako  „boca“. Brod æe bit dug 7.70 m, širok  2.70 m, krma 2.50m, a težit æe ispod 2.000 Kg. U njega æe bit ugraðen motor od 140 Ks. 

Pitan ja Marina, onako sa rigvardom i poštovanjem, malo i u strahu: Koliko æeš moæ potegnut sa ovim brodom? Dobi san odma odrešit i neprikosnoveni odgovor:

Ja san zadovojan sa 15 mija, ako èapa „boje“ bit æe još boje!! Vidit æemo do Nove godine, ka sve bude gotovo.  

Stojim iza Marinovih rièi, gledan u „korban“ broda. Gledam divotu umijeæa gradnje. Gledam kroz tu liniju moje pradidove, koji su isto bili brodograditelji. Divim se i slušam èovika možda posljednjeg od Korèulanskih brodograditelja, koji hoæe i trudi se da ta brodogradnja ne izumre.

Izaša san iz ovega „maloga-velikoga“ škvera, navonjan vonjom smole Korèulanskog bora, pun sjete za našim starim dobrim Korèulanima-brodograditeljima. Upali san auto i da æu partit, a Marin mi viæe iz vrati ašeton u ruci:   

Ovo još može uèinit jedino Vjeko Sladoviæ, Bog mu da pokoj!!!

 

{gallery}092007/brodograditelj{/gallery}

Pošalji dalje: