Astro party

Astro partyPrva ovoljetna aktivnost Astronomske druge pokazala se pun pogodak u ostvarivanju zanimljive veèeri ponuðene našim turistima. Bilo ih je odasvud, od Novog Zelanda do Švedske i …

Prva ovoljetna aktivnost Astronomske druge pokazala se pun pogodak u ostvarivanju zanimljive veèeri ponuðene našim turistima. Bilo ih je odasvud, od Novog Zelanda do Švedske i svi su strpljivo èekali u redu kako bi mogli vidjeti ono što zbog svjetlosnog zagaðenja ne mogu vidjeti  u svojim gradovima.

S nevjericom su se èudili kako ne moraju ništa platiti i s osmjehom nam zahvaljivali na ponuðenom doživljaju. Mi smo im uz pomoæ naša èetiri teleskopa pokazivali ono što je u uvjetima gradskog svijetla moguæe, planet Saturn, Zemljin prirodni satelit Mjesec te najveæi i najsjajniji planet u ovom trenutku, Jupiter, uz kojeg su vidjeli i njegove satelite. Promatranje je bilo najavljeno za 21 sat ali kako je publika bila nestrpljiva veæ u 20 i 30 minuta smo zapoèeli raditi s još nesastavljenom opremom.

U 23 sata i 30 minuta veæ smo bili svi umorni i željni poæ doma jer vremena za odmor nije bilo ni trenutka a novi promatraèi su i dalje stizali.

Ovu akciju realizirali su sljedeæi èlanovi Udruge: Nikola Lelekoviæ, Mladen Favro, Luka Sardeliæ, Ðuro Èehovski i Ivan Sardeliæ. U tijeku sezone planiramo još tri promatranja, 1. kolovoza 6% pomrèinu Sunca, djelomiènu pomrèinu Mjeseca 18. kolovoza i jednu projekciju Mjeseca na ogromnom platnu u centru Grada.

Active Image

Pošalji dalje: