Vaši èlanci: Ovo je stvarno èudo!

Ovo je stvarno èudo! Danima bižigajen Korèulanske stranice da bi naša' neki osvrt na Koncert Sv. Cecilije a ono nidi ni rièi!?!  Èitam o Balu u Žrnovu o obnavljanju obièaja u Lumbardi i sve super i krasno ali o koncertu kuda Sv. Cecilije ni slova.

Ovo je stvarno èudo! Danima bižigajen Korèulanske stranice da bi naša' neki osvrt na Koncert Sv. Cecilije a ono nidi ni rièi!?!  Èitam o Balu u Žrnovu o obnavljanju obièaja u Lumbardi i sve super i krasno ali o koncertu kuda Sv. Cecilije ni slova.

Teorija urote i sve moguæe teorije vrte mi se po glavi.  Nažalost znam da je to samo indolencija èlanova uprave društva, pa nehaj lokalnih novinara i medija i to ti je to. Nažalost je istinita ona: 'Ono što nije zabilježeno u medijima nije se ni dogodilo', a možda i nije?!

Ma dobro što su mene zezli, (po ko zna koji put) ali ne napisat nešto, snimit!!!

A što se mene osobno tièe, ovako:  veæ me je ovoga lita aviza Tonèi Bazdariæ da se sprema veliki sveèani koncert kako bi se obilježila jedna velika godišnjica  koja zaslužuje da se dostojno obilježi, da se o tome èuje i možda digne na viši nivo kao što je to bilo pred par tjedana u Karlovcu na obilježavanju 150 godišnjice prvog Hrvatskog pjevaèkog društva 'Zora'. Sa gostima, sa izvedbama skladbi pisanih od strane naših eminentnih skladatelja, pisanih samo za njih i samo za tu prigodu, promocijom CDa, Knjige, i gostovanjem na televiziji.  I moji uèenici pjevaju u tom zboru a pripremao sam i soliste.

Organizacija je išla od Predsjednika države preko ministarstava do županije i grada. Nadao sam se da se i naša obljetnica može malim angažmanom diæi na viši nivo, zašto sam,kao i uvijek, ponudio svoju pomoæ.  Stvarno sam bio sretan kada su me poèetkom studenog pozvali da nastupim na koncertu 27. 12.

Radovao sam se što æu nakon više od 20 godina spojiti ugodno i korisno i  napokon provest Božiæ dole, slušajuæi i pjevajuæi naše pisme, koledavajuæi i guštajuæi  sa prijateljima. Sve sam datume i potencijalne nastupe oèistio i spreman èekao  posljednji kontakt i dogovor o prevozu i probi sa puhaèkim orkestrom jer sam se nadao i predložio da nešto zajedno izvedemo. I došao je prosinac poèeli su i neki pozivi za nastupe u Karlovcu pa èak i na Cvjetnom trgu u Zagrebu, bilo je ideja da se pjeva za Božiæ na otvorenom što sam sa guštom odbi zbog veæ dogovorenog nastupa na Korèuli.

Ušli smo u drugi tjedan Adventa a iz Korèule niko ne zove!! a treba poèet pripreme za Badnjak, imam solistièki Božiæni koncert kojeg sam stavio tjedan prije opet da bi mogao na vrime putovat, sa uèenicima i studentima spremam koncert najpoznatijih stranih Božiænih pjesama, posla priko glave. Nešto nije u redu, koncert je 27.  to je za 10ak dana, doli treba sve organizirat, kupit bor,spremit jaslice, angažirat Kanjota ili Grega da se zagrije stan, ne bi se hti još razbolit.

Trebamo poæ svi jer kakav bi to bi Božiæ bez obitelji. Mateja se treba još ispacat sa posla. Ona ima predstave za Božiæ i Novu godinu.  'Kad te ne zovu znaèi da nema ništa od toga, a i ja imam predstave  i to ti je to, nije nam suðeno', kaže mi ona, 'Ali kako nema ništa? pa dogovorili smo se?!', ' e moj Tonèi, ko da ih nepoznaš…' i uzmem telefon i ja nazoven… i ..: 'Neko te je triba nazvat pa nije, pa nam je žao, osrama nisu zvali ali nisi nam samo ti otpa, tribali su i iz Dubrovnika.. pa je Lešaja odbi ili ima nešto drugo.. (pametan èovik- ko da to nisu unaprid znali..)  a ni oni pak ni moga a znaš naša posla  …,  'Ali zašto me niste nazvali i … što je tuje, a ne ovako…,  ma sve je u redu razumin, sve mi je jasno, bit æe još prilika, èujemo se.. ma sve dobro, želim Vam uspješan koncert..!'

Ma  prije nego sam zazva, pomalo idan san traži broj odgovornih i smišlja što èu in reè, kao..: 'Ne mogu doæ, iskrslo mi je nešto u zadnji èas, evo baš me je zva Bandiæ i reka da je  Oliver otkaza u zadnji èas pa me moli da uskoèin , da, da jasno mu je da se uskakanje plaæa duplo, lova ni problem i eto stvarno mi je  žao!'

E, ni nego, da mi nebi povirovali, jedan èas!  A da san stvarno bio u prilici tako nešto napravit, onako u zadnji èas otkazat, moga bi koju godinu litovat u planinama i tako mi punica spoèitava što odma trèin na Korèulu umisto da malo doðemo u Deželu!

Ali dobro sve je to prošlo èak mi je i uskoèilo nešto, zazva me je intendant Karlovaèkog kazališta da pjevam na koncertu Budimpeštanskih glazbenika pa æe u prvom dijelu koncerta nastupiti neki 'Grofovi' poznati tamburaši sa starogradskim pjesmama te moja kolegica operna pjevaèica Radmila Bocek i ja sa operetnim repertoarom, sa par napolitanskih kancona, ponekim duetom, kao domaæini a u drugom dijelu oni a mi æemo pak biti njihovi gosti na uzvratu u Budimpešti u travnju   i opet dobro a koncert je bio super,publika fantastièna,  inaèe Karlovac ima bogatu glazbenu tradiciju i krasno kazalište 'Zorin Dom'!

Ali sve ovo mi ne bi bilo palo napamet napisati da sam proèitao ikakvu informaciju o održanom koncertu. Pa judi, je li to moguæe!?!   Ni kritika ni osvrt, ništa!?

Ako je kogo bi.. neka mi napiše par rièi, dojmova, unaprid hvala!

Svima koji navrate na ove stranice i koji oèekuju èuti, vidjeti ili samo proèakulat, želim Božji blagoslov, dobro zdravlje, srièu i veselje!

I daleko od Korèule sa Korèulom u srcu

Vaš Tonèi Petkoviæ

 

Pošalji dalje: