Dalmatino, restaurant izvornog hrvatskog uzitka

Active ImageNakon vise od cetiri godine svog postojanja, hrvatski restaurant Dalmatino u Melbourneu postaje znacajno i sve zanimljivije gastronomsko odrediste ljubitelja dobre hrane, vina i ugodjaja….

Nakon vise od cetiri godine svog postojanja, hrvatski restaurant Dalmatino u Melbourneu postaje znacajno i sve zanimljivije gastronomsko odrediste ljubitelja dobre hrane, vina i ugodjaja. Skladan dizajn, ugodna atmosfera, europski ugostiteljski ugodjaj uz prijaznu i kvalitetnu uslugu, uz neizostavnu izvrsnu hranu glavnog kuhara, Ine Kuvacica, sve to predstavlja osnovne atribute i razloge velike posjecenosti restaurana. 

Uz sve to navedeno, svakako treba izdvojiti, sada vec tradicionalne veceri hrvatske domace kuhinje srijedom, uz kvalitetnu glazbenu nadopunu popularnog Mirka. Ipak, u nastojanju osmisljavanja sto bolje ponude i sadrzaja, koji bi na najbolji nacin prezentirali raznovrsnu ponudu autenticnih hrvatskih jela, vlasnici , braca Natko i Ino kuvacic, isli su i korak dalje.

Ovih je dana stigla u Australiju prva posiljka izvornih hrvatskih vina, "domace kapljice", koja ce zasigurno jos bolje i cjelovitije upotpuniti zapocetu jedinstvenu gastronomsku pricu.Treba napomenuti da se je i prije restaurant Dalmatino trudio da se na njegovoj vinskoj karti nadju proizvodjaci vina iz Australije i Novog Zelanda hrvatskog podrijetla, kako bi i na taj nacin sto cjelovitije predstavili svoju zamisljenu koncepciju ponude i izdvojili se po osobnosti. 

Sada ce ta ponuda uz novopristigla prava hrvatska  vina biti jos i potpunija. Radi se o nekoliko vrsti visoko kvalitetnih i vrhunskih vina, koja dolaze iz dva razlicita vinogradarska kraja u Hrvatskoj, ali koja po svojoj kvaliteti proizvoda svakako zauzimaju vodeca mjesta u osvajanju zahtjevnog stranog trzista.

Tako ce se uz vec provjereni i vrhunski Plavac mali, "Ivan Dolac", vinarije Svirce sa otoka Hvara, sada na vinskoj karti moci i izdvojiti i jos dva druga vina iz iste juzne vinogradarske regije. Sa otoka Korcule, tocnije iz Blata i njegove vinarije u sklopu poduzeca "Poljoprivreda Blato-1902", Dalmatino nudi jedno visoko kvalitetno crno i jedno vrhunsko bijelo vino. Rijec je o jos jednoj priznatoj sorti plavca, pod nazivom "Blatski plavac", bogatog, trpkog i gustog bukea, uz aromaticni, suhi i jedinstveni bijeli "Posip", nastalom po istoimenoj autohtonoj sorti. Oba vina  odlicno i pitko pristaju uz svu vrstu domace "spize", bilo da se radi o "Splitskoj pasticadi" ili pak o "Ribljem brujetu" uz kojeg po preporuci vrsnog vinskog poznavaoca, Sase odlicno nadopunjuje, vec spomenuti Posip. Sva su novopristigla vina proizvedena i punjena iz berbe, 2007. godine.

Iz sjevernog dijela "Lijepe nase" , takodjer vinogradarski ne manje znacajnog i priznatog, vinsku kartu ce obogatiti jos nekolicina takodjer kvalitetnih i popularnih vina, nadaleko cijenjene slavonske vinarije iz Kutjeva. Pod zajednickim nazivom "Krauthaker", ljubitelji vina mogu izabrati tri ponudjena. "Paralela 45.3" , imena nastalog po upravo toj tocci paralele koja predsjeca i povezuje tri znacajna vinogorja u Europi, onog Bordoua u Francuskoj, Piedmontea u Italiji i Kutjeva u Hrvatskoj. Tako je "Paralela 45.3" vrlo pitko suho vino, vocnog okusa i zuckasto zelene boje, nastale mjesanjem triju vrsta grodzja, Grasevine, Rajskog rizlinga i Pinoa sivog. "Zelenac-kasna berba"  uz cuvenu kutjevacku "Grasevinu", zasigurno ce naci veliki broj svojih vinskih postovatelja jer i oni sa svojom aromanticnoscu,svjezinom i suhim karakteristicnim bukeom predstavljaju sve bolja i u svijetu sve prihvacenija hrvatska vina.

Da bi ovaj tekst o hrvatskim autohtonim vinima bio uistinu potpun, zavrsiti ce mo ga sa cuvenim stihom tradicijske kulture ispijanja vina u Hrvata:…" i zato braco pijmo ga dok ne pukne zora…, to je prava navada hrvatskoga roda…"  Zivjeli i u zdravlje!

 

 

Active Image
Pošalji dalje: