Be CROative!

Active ImageOvih dana imali smo priliku vidjeti i u Sydney-u Putujuæu izložbu Hrvatskog gospodarstva i turistièke ponude pod naslovom: Be CROative! Na najistaknutijem mjestu u Sydney-u…

NA HRVATSKOJ GRUDI U CENTRU SYDNEY-a

Ovih dana imali smo priliku vidjeti i u Sydney-u Putujuæu izložbu Hrvatskog gospodarstva i turistièke ponude pod naslovom: Be CROative!

Na najistaknutijem mjestu u Sydney-u, poznatom kao International Passenger Terminal, izniknuo je bijeli paviljon okiæen parolama Croatian Creation i Croatian Quality. Odmah uz promenadu kojom prolaze tisuæe ljudi naroèito u veèernjim satima izložba je izazivala znatiželju mnogih prolaznika svojom uoèljivošæu i ukusnim  dizajnom.

Na moderno postavljenim izlozima moglo se je vidjeti proizvode vrhunske kvalitete: sirevi maslinova ulja, sortna vina i neibježne autentiène kravate, bez koje se veæ stoljeæima nebi mogao zamisliti pristojno odjeven èovjek. Moju pažnju privukla su 2 naoko sporedna primjerka: u podu paviljona komadiæ ploènika od benkovaèkog kamena i kvadrat u podu od slavonske hrastovine. Stajajuæi na tim ploèama ne možeš se oteti dojmu da stojiš na rodnoj grudi.

Pelješka i korèulanska sortna  vina dominirala su u toj kategoriji dok je Korèula dostojno predstavljena na turistièkoj  brošuri koja je na 75 stranica tiskana na Engleskom. Meðu liènostima koje su ostavile peèat u našoj povjesti spominje se i Marco Polo, a svkako tu je i nadaleko poznata korèulanska Moreška. Turistièka ponuda jedna je od glavnih tema ove izložbe i za nadati se je da æe ona doprinjeti dobrom posjetu u narednoj sezoni.

Na izložbi bili su prisutni predstavnici Hrvatskog veleposlanstva u Sydney-u,na èelu sa generalnom konzulicom gospoðom Mirjanom Piskuliæ koja je rodom iz Pelješca mjesta Pijavièino.

Primjetio sam veliki interes mladih meðu njima i onih koji bi željeli posjetiti domovinu svojih predaka. U svakom sluèaju, izložba je položila ispit na svjetskoj sceni, to mišljenje djelim s mnogima koji su je imali priliku vidjeti. Bili smo ponosni mješati se s ljudima  razlièitih kultura i «priæi u pomoæ» ako je nešto trebalo razjasniti.

 U knjigu utisaka upisao sam: «Proud to be a part of Croatia and her culture,»

Ante Tomeliæ

{gallery}042009/cro{/gallery}

Pošalji dalje: