I moreški zaštita UNESCO-a

I moreška, jedinstvena mačevalačka igra na Mediteranu, koja se baštini i čuva u Korčuli 400 godina kao posebno kulturno dobro, zaslužuje uvrštenje na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine – komentari su Korčulana nakon što je svjetska kulturna institucija na skrb preuzela sedam hrvatskih kulturnih posebnosti, ocjenjujući ih bitnim dijelom nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Prema riječima Tea Divića, crnog kralja i učitelja moreške u HGD-u Sveta Cecilija, društvo će inicirati razgovor s kolegama iz KUD-a Moreška da prema Gradu pokrenu inicijativu o formalnoj kandidaturi mačevalačke igre na popis nematerijalnih svjetskih kulturnih dobara.

Korčulani, naime, vide šansu u jednom od sljedećih krugova uvrštenja, gdje bi zajedno sa Sinjskom alkom mogli konkurirati za novoutemeljeni popis UNESCO-ove svjetske nematerijalne kulturne baštine. Takva je akcija Grada, koji je vlasnik autorskih prava na glazbu moreške, nužna i potrebna, tvrde u jednom i drugom društvu.

Smatraju da bi Grad što hitnije trebao preuzeti sve aktivnosti oko ispunjavanja strogih kriterija za postupak kandidature, koja je u tijeku za uvrštavanje staroga grada kao spomenika nulte kategorije pod kišobran UNESCO-a.

Inače, korčulanska viteška igra moreška, bojni mačevalački ples, odlukom Stručnog povjerenstva Ministarstva kulture prije dvije godine zaštićena je kao kulturno, nematerijalno dobro, i kao takva upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Korčulani su postupak pokrenuli kako bi ples “obranili” od zagrebačkog Lada, koji ga je 2002. uvrstio u svoj plesni repertoar. Tako je dobiveno jamstvo kako morešku neće moći izvoditi izvan Korčule i mimo Korčulana.

Tradicija duga 400 godina

Moreška je bojni, mačevalački ples koji se 400 godina izvodi u Korčuli. Naziv dolazi od talijanskog ili španjolskog naziva moresco, ili moros, za plesno-pantomimičko i dramsko uprizorenje borbe dviju sukobljenih vojski.

Podsjetnik je na srednjovjekovne ratove kršćana i muslimana u Španjolskoj i sukobe Turaka i Arapa. U plesu se sukobljavaju dvije vojske od 6 do 12 moreškanata koji se s dva mača bore za djevojku Bulu. Danas se moreška u Korčuli, na glazbu Krste Odaka iz 1937., izvodi više puta godišnje, uz pratnju limene glazbe.

Željan Petković / EPEHA (Slobodna Dalmacija)

Pošalji dalje:

6 komentara “I moreški zaštita UNESCO-a

 1. cipal (Uredi)

  Lipo zvuči da bi moreška mogla biti pod unescovom zaštitom. Ali…vjerujem kako neće moći. Puno je plesova veće entno vrijednosti od moreške. U RH vjerujem da su ero,alka, linđo i bunjevac takovi. Čak i otok Korčula ima drugih nematerijalnih vrijednosti koje to više zaslužuju(Kumpanjija i moštra).
  Moreška se izvodi u različitim verzijama (1,2,6,9,11,21 i 30 minuta, ovisno o želji naručitelja. Cijena moreške je cca 3000eur.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. nick (Uredi)

   Ala vidi za koliko se izvodi linđu u Dubrovniku, a traje 8 minuta? Što ima ero s ovin?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Luka (Uredi)

  Moreška je odlična korčulanska viteška igra.

  POZDRAV SA KORČULE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. mohikanac (Uredi)

  a kad će grad biti pod unescom pa da se prestane radit ovo što s njim radi?!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Tonči (Uredi)

  Kada Grad bude vlasnik i ‘prava na koreografiju’ možda bi i iamo neke šanse, ovako se, poućeni poviješću, sve svodi na osobne interese malih ljudi!?!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.