Vaše prièe: Na toplim obalama juga

Active ImageEvo jedne pricice sa putovanja prema Fiji i nazad do Tahitija. Nakon sto smo partili sa Tahitija preko otoka Kap.Kuka, arivali smo u Vavau. Ako ga podjete iskat na globusu necete ga nac. To van je jedan mali gradic u otocju Kraljevine Tonga. Surgali smo sidro…

Evo jedne pricice sa putovanja prema Fiji i nazad do Tahitija. Nakon sto smo partili sa Tahitija preko otoka Kap.Kuka, arivali smo u Vavau. Ako ga podjete iskat na globusu necete ga nac. To van je jedan mali gradic u otocju Kraljevine Tonga. Surgali smo sidro i capali krmu za kraj jer riva je mala za vezat nas brod. Kako je stara izreka da je brod ko brod, a brod cinu judi onda nemogu a ne spomenut naseg kapetana Rajka Zupana. Covik od mora Splitsko dite.

Kapo makine Tonci isto nase gore list. Iz Grada, cesto se sali: ''Nezna Bartul dje je porporela''. A tu su i ostali nasi strojari dane nabrajam. Dogovorili smo pasat priko peskarije i vazest stogod freske ribe. Kerne roba kilo i po i Pagari tri cetri kila komad. Za veceru je bila Korculanska popara od kerni, koju san nauci od Jozeta Sessa kad san bi na Tamarisu 89'. Bila je stvarno dobra, tako su rekli oni sto su provali. Drugi dan smo nafetali pagare pa na gradele. Onda je na red doslo meso.Kapo je dosa na ideju da bi bilo dobro ucinit malo cevapa, a za lepinje cemo rec pekarima u kuzini. Cevape!. Nisan ja bas nesto sa cevapima kako sa drugon spizon, jer njih triba znat ucinit.

Odma san posa na Internet i poceja vrtit po nacinalnim kuzinama i recetima za cevape. Ala '' Kogo'' triba mi bokun junetine, teletine, svinjetine malo masnije i bokun buta od janjca, ostalo san nasa sam, kad smo samlili pa udri rolat.  Pet kila mlivenega medju ruke, srica su mi pomogli ko ce drugi nego nasi makinjisti. Kako smo na oven vijadju malo duze po moru pa su gradele malo vise u pogonu. Dok smo gradelali Kap. Rajko me zovne i kaze: ''Bartule ovo moramo ponovit jer ce se ukrcat s nama gosp. Jean Michel Cousteau i njegova ekipa, pa cemo ucinit veceru''.

Pa sto cemo in spremit?, pitan ja. Za prvu vecer cemo in spremit poparu. Mislin se ja di ce oni ist ribu sa kostima. Nema veze kako bude bit ce. Zao je meni glave od kerne bacit pa cu ja ucinit lipu juhu sa dvi rizi i malo pupe od ribe. Glavni od hotela pita kako cemo servirat? Lipo, cila teca na servis kolica pa konobar neka vadi. Sve je bilo dobro osim vrimena. Malo nan je nabijalo bubrige tako da su na vecri ostali samo oni koji mogu podnit more.

Uglavnom su bili zadovojni sa poparon, i ferilo ih je da cutu okus friske ribe. Kad smo arivali na Bora Bora posli par dana, onda smo ih zvali na krmu pa zarostiljali cevape i popekli kruh na gradele sa maslinovin ujem lukom i petrusimenom i crvena kapula naravno. Stavili smo za ne falit i malo svinjske vratine i bifteka ali oni su samo mlatili cevape i kapulu.Bas lipo, mi Hrvati ugostili svjetski poznate ljude na vrlo jednostavan nacin, i obecali su se vratit opet na nas brod dogodine u maju misecu.Ne samo zbog nas fala bogu.

Malo cu pokripit sa slikama  koje moze bit budu i na Nacional Geografic. Malo sutra. 

Pozdrav svim posjatiteljima ikorcula.net-a Bartul

Bobo Silic
m.s Paul Gauguin.

{gallery}/122007/bobo{/gallery}

Pošalji dalje: