Blagdan Svetoga Nikole

Svetkovina svetoga Nikole biskupa obilježena je najsveèanije u Raèišæu gdje je istoimena crkva i sagraðena u znak zaštitnika župe Raèišæa , iz kojega je mjesta iz svake obitelji barem jedan muškarac pomorac.

Svetkovina svetoga Nikole biskupa obilježena je najsveèanije u Raèišæu gdje je istoimena crkva i sagraðena u znak zaštitnika župe Raèišæa , iz kojega je mjesta iz svake obitelji barem jedan muškarac pomorac.

Od ranih jutarnjih sati mjesto je oživjelo, žene su ga oèistile i doèekale svoje muževe i djecu koji su došli kuæi da bi svoj mornarski život ublažili sa svojim obiteljima i svojim zaštitnikom svetim Nikolom. U poslijepodnevnim satima Nakon male mise za obitelji s prezimenom Matiæ koji su bili prvi doseljenici u ovom mjestu, održana je velika procesija okolo mjesta s kipom sveca kojega su nosili pomorci Raèišæani uz zavjetne darove koje donose svome zaštitniku.

Nakon procesije održana je u župnoj crkvi Svetoga Nikole koncelebrirana sveta misa koju je kao i procesiju predvodio gvardijan franjevaèkog samostana Gospe od Anðela u Orebiæu fra Ivan Penava.

Župnik Raèišæa don Augustin Milina nam je s ushiæenjem rekao da je sveti Nikola sinonim – istoznaènica za pojam Raèišæa, jer svaki mještanin, posebno pomorci sobom nose i žele imati sliku svetoga Nikole, njega mole i njemu se povjeravaju u svim životnim poteškoæama.

Prije procesije i mise održano je ispovijedanje kao duhovna priprava za Božiæ.

Djeca iz djeèjeg vrtiæa i osnovne škole su dan prije izveli uspješnu i dojmljivu priredbu, a po uzoru svetoga Nikole prikupljali su pomoæ i darove(voæe, slastice, obuæu i odjeæu ) za svoje vršnjake pri Caritasu župe svetoga Ante u Kninu, da predstojeæe blagdane doèekaju ljepše i veselije.

I u gradu Korèuli u istoimenoj crkvi svetoga Nikole dominikanci su priredili lijepo druženje s korèulanima (posebno „Nikolašima“) održana je sveta misa koju je predvodio župnik Korèule don Frano Kuraja, kao i sveèanost za djecu koje je èastio Sveti Nikola.

Dan prije svetkovine po prvi put je u Osnovnoj školi „Petra Kanaveliæa“ u Korèuli održan Djeèji sajam, na kojemu su uèenici zajedno sa uèiteljicama organizirali prodaju darovanih igraèaka, knjiga, CD-a, odjeæe i ostalih stvari koje više ne koriste, a uz pomoæ svojih roditelja prikupili su ih i donijeli iz kuæe. Tako su podarili novi život zaboravljenim stvarima. Posjetitelji škole i sami uèenici mogli su kupiti prigodne poklone po simboliènim cijenama, a dio novca upotrijebit æe se u humanitarne svrhe.

Naveèer na svetkovinu u Žrnovu je u Domu kulture održan koncert Tomislava Braliæa i klape Intrade.   

Niko Periæ

Pošalji dalje: