Hladnom vodom i folijom protiv Caulerpe racemose

OREBIĆ – Klub športova na moru i tehničke kulture “Bofor” iz Vignja organizirao je proteklog vikenda akciju čišćenja podmorja u priobalju Vignja i Orebića na sjeverozapadnom dijelu Pelješca. Uz domaće ronioce, u akciji koju su potpomogli orebićka općina i HTP Orebić, sudjelovalo je 40-ak ronioca iz ronilačkih klubova iz Ploča, Neuma, Mostara, Ljubuškog, Imotskog, Osijeka, Pule, Karlovca i Splita. S morskog dna izvađena je poveća količina raznoraznog otpada, dokaza ljudskog nemara. Našlo se tu automobilskih guma, odbačenih kućanskih aparata i ponajviše PET boca, a sve izvađeno smeće zbrinulo je Komunalno poduzeće Bilan iz Orebića.

Tijekom akcije čišćenja podmorja ronioci su nastojali spriječiti daljnje širenje invazivne tropske alge Caulerpe racemose, čije je stanište prije tri mjeseca otkriveno pred samim mjestom Viganj.
Na toj je lokaciji ovaj tropski nametnik zahvatio podmorje na površini od oko 300 metara četvornih, uništavajući svaki život na morskom dnu. Kako bi zaustavili širenje “tropskog zelenog tepiha” ronioci su primijenili novi sustav zaštite ubrizgavanjem hladne vode i pokrivanjem folijom staništa tog opasnog zelenog predatora.

Potrebnu opremu, folije i cijevi osigurala je tvrtka Treton iz Vignja.

– Tijekom uništavanja staništa Caulerpe racemose, nažalost, ronioci su otkrili još dvije nove mikrolokacije opasne alge. Ronioci se nadaju da će učinak ove akcije protiv zloglasne alge koja ozbiljno narušava ravnotežu krajobrazne bioraznolikosti našeg podmorja biti nemjerljivo koristan te se nadaju još kojoj sličnoj akciji – istaknuo je Mario Roso, predsjednik viganjskog Bofora.

Biljana Okmažić / EPEHA

Pošalji dalje: