Moreška Edite Pecotić u Beogradu

edita_moreska

Na izložbi Rekonstrukcije: privatno = javno = privatno = javno = (izbor iz hrvatske suvremene umjetnosti) koje ce se odrzati od 10 – 18 listopada 2009 u Rex Centru u Beogradu, bit ce prikazan i video „Moreška “ Edite Pecotic. Izložba ‘Rekonstrukcije: privatno = javno = privatno = javno =’ propituje feminističku spoznaju iz 1970-ih ‘privatno je javno’, tj. ‘privatno je politično’  kroz razne pozicije odabranih iz prakse hrvatske suvremene umjetnosti od sedamdesetih do danas, i izvan feminističkog diskursa. Kontinuitet četiri desetljeća djelovanja pojedinih autora, kao i poveznica novih radova s umjetničkom praksom ’70-ih u središtu su interesa ove izložbe, koja kritički sagledava upotrebu komunikacijskih medija te ‘novih’ i ‘starih’ tehnologija u umjetničkom izrazu u rasponu od pripovijedanja ‘u prvom licu’ do kritičkog propitivanja odnosa privatnog i javnog prostora.

Na izložbi ce biti prikazani radovi umjetnika: Helena Bulaja . Boris Cvjetanović . Ivan Faktor .  Sanja Iveković . Željko Jerman . Andreja Kulunčić . Dalibor Martinis . Edita Pecotić . Goran Trbuljak . Slaven Tolj.

U katalogu izlozbe kustos Darko Fritz  o “Moreški” kaze slijedece: “Edita Pecotić se, kao i Sanja Iveković također bavi rodnim pitanjem u radu ‘Moreška’ (2007.), no bez naboja drugog vala feminističkog aktivizma. Moreška je srednjovjekovna drama i borbeni ples koji se još izvodi u Korčuli, odakle potječe i sama autorica. Moreška nas vodi kroz priču o bitci između Crvenog i Crnog kralja i njihovih vojnika jer je zaručnicu Crvenog kralja zatočila Crna vojska. Ovaj romantični ritualizirani ples odvija se u sedam ciklusa koji predstavlja sedam različitih plesova s mačevima (kolpi). Na kraju Crni kralj je pobijeđen, pa se zaručnica može vratiti voljenom Crvenom kralju. Za razliku od originalnog plesa / drame,  u video radu ‘Moreška’ Edite Pecotić zaručnica je prikazana izolirano u krupnom filmskom kadru te, u potpunom dramskom fokusu, postavljena u glavnu i jedinu ulogu. Video prikazuje dvadesetominutnu dinamiku glumičinog sudjelovanja u predstavi koja je u rasponu od vrlo kratkog aktivnog sudjelovanja do većinom pasivnog promatranja borbenih plesova, ukazujući na ulogu žene u sukobu povijesnog i suvremenog konteksta, te javnog i privatnog prostora.“

Vise o izlozbi na ovom linku: http://www.rex.b92.net/privatno_javno/

Moreska link : http://www.editapecotic.com/moreska/

Pošalji dalje: