Kućni majstor

santek

Ljetno predvečerje bez dobrih gradela je praznina večeri, govori Ranko Šantek, a i praznina roštilja ako nema bokun dobre ribe ili mesa. Zato i postoje određena zaduženja i sudionika večeri, prijatelja i rodbine, nastavlja svoj monolog  naš sugovornik.

Netko je zadužen za sitne potrepštine, netko za dobru salatu, dobru laganu CD glazbu, dobru vatru,  jedino za vino nitko nije zadužen, jer slaboga vina u kućnoj rezervi nikada nije bilo.

Ranko je uglavnom meštar od gradelade (triba znat pripremit gradele, potpalit vatru, čiji prirodni miris pomiješan s mirisom pečene ribe dopire i do turista šetača, i njih počastimo, priča Ranko, ipak ljut na jednu sitnicu koja je i te kako teška uz rad oko gradela.

Da se ževara (korčulanski izgovor za žar žeravice)  ne bi ugasila, treba je „propuhivati“ obično komadom kartona. I dok drugi čekaju pečenu ribu ili meso, Ranko se žali na bolove u rukama, Od sebe sam učini „makinju“ za mahanje. U buduće neće bit tako, odlučio je bez puno razmišljanja. U kućnoj konobi koja i služi za druženje pronašao je višak, manji ventilator, i pala je odluka: Izradit nove gradele!

Kako je po struci metalac, napravio je limenu površinu (150 x 50 cm) dok je ispod rešetkastog dijela postavio ventilator, i priča o potpirivanju vatre je gotova, radosno konstatira Ranko Šantek, uz  iskusni savjet. Za ževaru samo dobro drvo ili ugljen. Dolazi zima, pomiču se satovi, a gradele su spremne za slasni zalogaj kojim i otočki život dobiva smisao, iako spomenuta konoba nije na selu, nego u najstrožoj gradskoj jezgri

Tekst i foto : Niko  Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Kućni majstor

Komentari su zatvoreni.