U Osnovnoj školi pušten u rad lift za učenike s posebnim potrebama

U utorak ( 08.rujan 2009) je u predvorju OŠ „Petra Kanavelića“ u Korčuli održana svečanost puštanja u rad lifta za učenike s posebnim potrebama i teškoćama u kretanju. Uz brojne učenike, nastavnike i roditelje iz Korčule i Lumbarde (gdje je područno odjeljenje nižih razreda ove matične škole) bili su prisutni predstavnici lokalne samouprave iz Korčule i Lumbarde koje je Berislav Čurković ravnatelj OŠ „Petra Kanavelića“ uvodnim riječima podsjetio na petogodišnji napor Udruge roditelja djece s posebnim potrebama“Moje sunce“ koji su mnogim humanitarnim koncertima i priredbama započeli prikupljati sredstva za nabavku lifta koji će znatno pomoći četvorici učenika da mogu savladati arhitektonske barijere uz veliki broj stepenica na ulazu u školu, kao i daljnjeg pristupa nastavi iz prizemlja, preko prvog i drugog kata škole gdje se održava takozvana kabinetska nastava uz češća mijenjanja učionica. Uz korisnike lifta moraju biti obvezni i pratitelji pojasnio je ravnatelj škole, napomenuvši da su prije ove svečanosti uz pomoć nastavničkog vijeća lift upoznali svi učenici kako bi se izbjegle moguće zloporabe korištenja istoga.

Ovaj je lift prvi korak u rješavanju problema djece s teškoćama u kretanju, a uskoro će se u matičnoj školi urediti parkiralište odakle će se toj djeci omogućiti izravni ulazak do lifta,čime će se u potpunosti izbjeći prilaz školi preko sadašnjeg neodgovarajućeg dvorišta, rekao je ravnatelj Čurković.

Željko Nobilo predsjednik Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „Moje sunce“ je zahvalio mnogim donatorima od čijih je sredstava nabavljeno potrebnih 240 tisuća kuna za nabavku lifta, plus dodatnih 60 tisuća za opremanje i uređenje pratećih sadržaja. Istaknuo je 100 tisuća kuna vlastitih sredstava nabavljenih uz pomoć švicarske  zaklade Hilfe fur Kinder, te 140 tisuća kuna iz sredstava županije Dubrovačko-neretvanske.

Bez lifta , naša djeca s teškoćama u kretanju ne bi mogla pohađati redovnu osnovnu školu,i zbog toga se prišlo nabavci ovog vrijednog pomagala, rekao je Nobilo, uz podatak da se Udruga iskazuje svugdje gdje nažalost društvena zajednica zakazuje.Istaknuo je primjer nefinanciranja neophodne stručne osobe iz državnog proračuna,pak je Udruga „Moje sunce“ morala zaposliti jednu asistenticu na pola radnog vremena.

Iz prikupljenih sredstava zahvaljujući humanitarnim akcijama i koncertima poznatih pjevača u Korčuli, Udruga „Moje sunce“ će uskoro u svoje prostore u Korčuli angažirati stručnjake iz instituta u Budimpešti koji provode uspješne rehabilitacijske terapije kod djece. Trošak njihovog boravka u Korčuli je 100 tisuća kuna za tri tjedna.

Nakon nedavnog koncerta Olivera Dragojevića, Lukyja, klape Pulena i grupe Redy cool, uskoro će u Korčuli prema riječima Željka Nobila gostovati i pučki teatar iz Vele luke, čime bi se s tom humanitarnom priredbom omogućilo financiranje spomenute terapije.

Tekst i snimak: Niko Perić


Pošalji dalje: