Općina i komunalno društvo Bilan taoci izvoditelja

OREBIĆ – Točno prije dvije godine državni tajnik za more Branko Bačić otvorio je radove na gradnji prve faze sustava javne odvodnje otpadnih voda naselja Orebić, kapitalni infrastrukturni projekt vrijedan više od 30 milijuna kuna. Samo za prvu fazu izgradnje Ministarstvo mora i Hrvatske vode osiguralo je više od 4 milijuna kuna. Iako je po ugovorima o građenju, rok za završetak prve faze trebao biti prije godinu dana, nažalost, do danas sustav još ne radi.

Prema riječima Milana Rosa, direktora Komunalno-trgovačkog društva Bilan, koji je investitor gradnje, radovi na izgradnji prve faze kanalizacijskog sustava Orebić okončani su prije devet mjeseci.

U sklopu prve faze izgrađen je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, podmorski ispust u Pelješki kanal u dužini od 887 metara, kao i tri crpne stanice za svaki od tri hotela. “

Obveze koje su imali Općina Orebić i KTD Bilan su ispoštovane, tako da je sav problem u izvođaču, GP Dubrovniku, koji je dužan objekt predati na korištenje, ali naravno prije toga treba izvršiti funkcionalno ispitivanje i porobu, te pripremiti sve dokumente za tehnički pregled objekta” -kazuje Milan Roso. Navodno, saznajemo kako je došlo do nesporazuma oko plaćanja između izvođača i nekoliko podizvođača radova. Stoga i ne čudi izjava orebićkog vijećnika Anta Mrgudića kako su zbog neodgovornog ponašanja izvođača projekta, od iznimne važnosti za održivi gospodarski razvoj ovog dijela Pelješca, Općina i KTD Bilan “taoci” izvođača javnog objekta. Navodno je za ovaj tjedan zakazano funkcionalno ispitivanje, proba i priprema za tehnički prijem radi dobivanja uporabne dozvole.

Biljana Okmažić / EPEHA

Pošalji dalje: