Slavonski Brod neće dati na dražbu vrijedno otočno zemljište

Zemljište u Korčuli, u vlasništvu grada Slavonskoga Broda, neće na dražbu zbog izgubljenog sudskog spora sa građevinskom tvrtkom Novogradnja d.o.o, potvrdio nam je brodski gradonačelnik Mirko Duspara i tako umirio Korčulane koji strahuju da će njihovo „izgubljeno zemljište“,u gradskome predjelu Sveti Anton ponovo promijeniti vlasnika. Duspara je kazao da se dražba, koju će sud provesti na ime izgubljenog sudskog spora ne odnosi na 26 tisuća “kvadrata” zemljišta gradskog odmarališta u Korčuli, već samo na gradske nekretnine u Slavonskome Brodu.

Slučaj negdašnjeg ferijalnog odmarališta u Korčuli, gdje je bivši Ferijalni savez “dovodio” Slavonce ljeti na odmor seže još iz vremena prije Domovinskoga rata.

Naime, 1989. godine Ferijalni je savez s Novogradnjom d.o.o. potpisao ugovor o dogradnji poslovne zgrade i disco-cluba. Kako radovi nisu naplaćeni, ta je građevinska tvrtka tražbine posegnula naplatiti sudski. Kad se početkom 1990-ih godina, Ferijalni savez raspao, odmaralište je postalo državno vlasništvo koje je država prije osam godina ustupila gradu. Korčulani su pokušali zemljište vratiti pod skute grada, ali bezuspješno. Grad Slavonski Brod se uknjižio na 26 tisuća metara četvornih „korčulanskoga konfina“. Novogradnja je u međuvremenu tužila Slavonski Brod zbog izvedenih a nenaplaćenih radova u Korčuli vriejdnih pola milijuna eura, plus kamate.

Na pitanje kada će zapušteno i devastirano područje, trn u oku Korčulanima, biti uređeno, Duspara je odgovorio da će to biti nakon što se Brod oslobodi svih hipoteka.

Upitan što je sa starom klatećom višetonskom dizalicom, pomoću koje je Novogradnja svojevremeno u Korčuli gradila poslovni objekt, Duspara je odgovorio da to treba riješiti građevinska tvrtka koja je operativu ostavila na gradilištu.

-Nastojat ćemo riješiti i taj problem. Novogradnja je poznata po gafovima. Razumijem Korčulane i tamošnje stanare kojima je dizalica prijetnja sigurnosti. Nju ćemo demontirati i ukloniti čim prije, da ne ugrožava sigurnost tih ljudi, ali ljeti i turista-kaže na kraju gradonačelnik Slavonskoga Broda.

Podsjetimo Grad Korčula je sa Slavonskim Brodom do sada više puta bezuspješno pokušao riješiti problem nestabilne dizalice.

Željan Petković/EPEHA (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje: