“Nestala” Želita Tomić, krunska svjedokinja u slučaju protiv Cvika

zelitatomic

Na ruke načelnika kriminalističkog odjela PU dubrovačko-neretvanske sa Županijskog suda u Splitu upućena je obavijest da hitno lociraju Želitu Tomić, krunsku svjedokinju u slučaju protiv Jakše Cvitanovića Cvika, za kojeg je prodavala heroin na otoku Korčuli.

Za početak sljedećeg tjedna zakazan je nastavak suđenja Cviku i njegovima, kada bi trebala svjedočiti Želita koja na svojoj kućnoj adresi nije primila sudske pozive koji su joj upućeni više puta.

– Kako su se pozivi vratili s naznakom da nisu uručeni, morao sam poduzeti mjere da osiguram njezinu prisutnost na raspravi – kazao nam je Zoran Matulović, predsjednik sudskog vijeća koje vodi raspravu protiv korčulanske narkoorganizacije.

Sudac Matulović kaže kako mu nije poznato je li Želita još uvijek u programu zaštite svjedoka, ali kako je upravo dubrovačka policija, koja je pokrenula kazneni postupak, nadležna da je nađe.

– Ako je ona pod njihovom zaštitom, oni će je obavijestiti da dođe na raspravu, a ako je zaista napustila program zaštite, njihov zadatak je da je nađu kako bi došla svjedočiti – odlučan je Matulović.

Još tijekom suđenja Cviku za prijetnje Petri Gugić početkom ove godine na splitskom sudu, jedan od ispitanih na raspravi izjavio je kako je Želita sama napustila program zaštite. Do tada je pod strogim mjerama osiguranja dovođena na korčulanski Općinski sud gdje je svjedočila protiv osoba koje su bile optužene za njezinu otmicu, ali su svi oslobođeni.

Također je pod najstrožim mjerama osiguranja dovedena i na splitski sud gdje je svjedočila u sklopu istrage protiv Vedrana Biuka zbog dilanja heroina.

‘A bila je lipa cura’

Sve se to događalo prve godine nakon uhićenja Cvika. Želitu je kao dilericu heroina spomenulo više svjedoka na suđenju Cviku i njegovima, a jedan od njih je kazao i kako je zadnji put vidio dok je bila pod zaštitom. Naveo je tada kako je bila “natečena i izgledala je kao da nije pri sebi od tableta, a bila je lipa cura”.

Želita Tomić bitan je svjedok i za dio optužnice koji tereti Anu Birimišu, dubrovačku odvjetnicu, za dilanje i pranje novca. Onaj dio optužnog akta koji je tereti za prodaju heroina zasniva se na svjedočenju Želite koja je opisala kako je jednom prigodom preuzela “turu” heroina od Cvika.

Prema njezinim riječima, Cvik je došao u automobilu sa svojom tadašnjom djevojkom Birimišom i paketić s drogom je dodao Želiti. Primopredaja je izvršena tako da je paketić prislonio na Birimišina koljena odakle ga je uzela Želita.

U vrijeme kada je prodavala heroin za Cvika, Želita je bila ovisnica i živjela je s Milanom Trifkovićem. Odmah nakon uhićenja Cvikove skupine, ona je bila jedna od okrivljenih te je provela i neko vrijeme u pritvoru.

Ubrzo postaje krunski svjedok i izlazi iz pritvora nakon urgentne obustave kaznenog progona nad njom. Njezin iskaz najdetaljnije opisuje sustav rada dilera heroina na korčulanskim ulicama kojima je upravljao Cvik.

Katarina Marić Banje
foto: Admir Buljubašić/cropix
Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje: