Nitko ne želi uhititi glavnog korčulanskog dilera

Ruža TomašićNitko ne želi uhititi glavnog korčulanskog dilera

KORČULA
– Saborska zastupnica HSP-a Ruža Tomašić nedavno je kolegama na Markovu trgu najavila da će uskoro javno iznijeti imena narkodilera i njihovih pomagača na Korčuli.

Na taj potez, kako je rekla, odlučila se jer na tom otoku posljednjih godina svi znaju tko je glavni organizator prodaje droge. Ta osoba gomila bogatstvo, broj ovisnika stalno raste, a policija, kaže, ništa ne čini da to spriječi. Brojni roditelji, ali i Ruža Tomašić osobno, policiju su u više navrata upozorili da je Jakša Cvitanović Cvik iz Vele Luke narkoboss koji kontrolira 85 posto prodaje heroina i kokaina na Korčuli, no unatoč tome protiv njega nije pokrenuta nikakva akcija.


Kako iz MUP-a nema odgovora na upite o Cvitanovićevim rabotama, proveli smo nekoliko dana na Korčuli kako bismo provjerili tvrdnje mještana da je taj otok raj za dilere te da postoji sprega narkomiljea i utjecajnih osoba iz sudstva i policije. Iako na Korčuli vlada velik strah od Cvitanovića, osobe s više od 80 kaznenih prijava, zastupnica HSP-a bez straha je ispričala saznanja o dilanju na otoku na kojem živi.


Pošiljka iz Albanije
– Tijekom dvije godine u nekoliko sam navrata upozoravala bivšeg ministra Mlinarića što se događa na otoku, a sada upozoravam i Kirina. Rekla sam im konkretna imena dilera i njihovih pomagača, a obojica su obećala da će nešto poduzeti. Međutim, do sada ništa nije učinjeno.


Doznala sam i kako Cvitanović radi, tako da bih već bila u stanju i sama organizirati akciju nakon koje bi se svi odgovorni vrlo brzo našli iza rešetaka – kaže saborska zastupnica koja je 20 godina u Kanadi provela radeći u policiji, među ostalim i u borbi protiv trgovine drogom.


Prema njezinim saznanjima, prije nekoliko tjedana u Velu Luku je iz Albanije došlo nekoliko kilograma heroina. Lokalni policajci navodno su doznali za pošiljku, ali bez suradnje viših instanci ništa nisu mogli poduzeti. Droga je proslijeđena u Split i Dubrovnik.


– Ogorčena sam kad vidim da nitko ne reagira iako svi na otoku, uključujući i policajce i djecu, znaju što im se događa ispred nosa. Dileri na Korčuli svaki dan opskrbljuju dvjestotinjak ovisnika, upropaštavaju živote i zgrću novac. Ako uskoro ne krene akcija, zaista ću u Saboru javno reći sva imena, pa će se valjda naći netko dovoljno odgovoran da nešto učini – kaže Ruža Tomašić.


Jakša Cvitanović CvikPištolj u usta
Iz više izvora dobili smo potvrdu da Cvitanović svaki tjedan u banci u Veloj Luci na račun uplaćuje veće svote novca. Sljedeći dan u Splitu netko podigne novac, a s Korčule tada kreću osobe zadužene za transport. Najčešće su to dvije djevojke, koje drogu trajektom donose u Velu Luku. Ondje heroin preuzimaju sitniji dileri koji rade za Cvitanovića. S. M. heroin po 100 kuna za piz prodaje u jednoj kući u gradu, a najveću količinu droge na starom brodu privezanom u luci preproda A. M.


Njih dvojicu policajci tu i tamo privedu zbog manje količine heroina, ali Cvitanovića nikada. On navodno s drogom više ne dolazi u doticaj nego mu dileri, ovisnici koji rade da bi podmirili svoje potrebe, nakon prodaje donose utržak. Za razliku od njih, Cvitanović se ne drogira. No, zato revno kontrolira biznis.


CVITANOVIĆ: POVUKAO SAM SE IZ SVEGA I SADA ŽIVIM NORMALNO
Dilera koji mu je dugovao novac premlatio je tako da je ovaj završio u bolnici. Iako su svjedoci vidjeli premlaćivanje, on je nakon izlaska iz bolnice policajcima izjavio da je pao niz stepenice. – Naš rođak ovisnik prodavao je za Cvitanovića i ostao mu dužan. Ovaj mu je ugurao pištolj u usta, pa je dečko pukao i požalio se svojima. Obitelj mu je navodno platila dug, a on se, nasreću, prestao drogirati – ispričali su rođaci jednog drugog bivšeg ovisnika.


Otočane ipak najviše zanima kako je moguće da Cvitanović sve vrijeme nije “pao”. Pozadinu enigme objasnili su neki ogorčeni lokalni policajci koji su izrazili sumnju da se i neki od njihovih kolega nalaze na Cvitanovićevu platnom popisu. Dva su ključna momenta utjecala na to da Cvitanović od sitnog lopova i dilera postane gazda i jedan od najbogatijih ljudi na otoku. Sprega kriminalaca i vlasti iz ovih je objašnjenja lako uočljiva.


– Prije tri godine, baš u vrijeme kada je Cvitanović počeo organizirati mrežu dilera, u Veloj Luci je zatvorena policijska postaja. Tadašnji šef stalno je pisao u centralu da se u Veloj Luci ništa ne događa i na kraju smo izgubili postaju. No, ako se zna da u Veloj Luci živi oko 4500 ljudi, a u obližnjem Blatu još 4000, nikome nije jasno zašto je sva policija preseljena na drugi kraj otoka, u 38 km udaljenu Korčulu – kažu policajci.


Druga, još važnija informacija odnosi se na Cvitanovićevu vezu s dubrovačkom odvjetnicom Anom Birimiša.


Jedini put uhvaćen s marihuanom
– Odvjetnica Birimiša, koja često brani dilere, postala je i pravna zastupnica sindikata PU dubrovačko-neretvanske u sporu za nadoknadu božićnica i prekovremenih sati. Angažirali su je iako su znali da hoda s Cvitanovićem. Zbog toga se sada osjećamo blesavo jer lovimo čovjeka čija djevojka zastupa naše interese.


Dapače, prilikom posljednjih privođenja Cvitanović je kao svoje zanimanje navodio rad u odvjetničkom uredu Birimiša – kažu policajci. Kao osobu koja je Cvitanoviću znala progledati kroz prste, policajci navode i ime jednog bivšeg dubrovačkog istražnog suca. Tvrde kako se niz puta znalo dogoditi da mu privedu Cvitanovića, no on bi se istim brodom s njima vraćao na Korčulu. I odnedavno umirovljeni otočni policajac Boris Krajančić ispričao je svoja saznanja o Cvitanoviću.


– Prije sedam godina intervenirao sam u obračunu gdje je Cvitanović ispred lokala došao s automatskom puškom i repetirao je prema nekim mladićima. Krenuo sam ga uhititi, on je počeo bježati, pa sam pucao za njim. Nikada nije odgovarao za to. Takve koji prljavi posao rade uz pomoć mobitela i puno novca teško je dotjerati pred lice pravde i jedino im se može presuditi silom – kaže Krajančić.


Otočni su policajci, tvrdi, nemoćni u borbi protiv Cvitanovića. Upravo je ta nemoć glavni razlog njegova odlaska iz policije. Iako se kriminalom počeo baviti još kao 12-godišnjak, a od tada je prošlo 18 godina, Cvitanović je samo jednom uhićen s većom količinom droge. Prije nekoliko godina u Splitu je pao s tri kilograma marihuane. Nakon privođenja je prebačen u Dubrovnik, odakle je ubrzo pušten. Odgovornost je umjesto njega preuzeo jedan mladić iz Vele Luke.


Na Korčuli 250 ovisnika, troje umrlo u nekoliko godina
Iako ih sam rijetko osjeća, posljedice posla kojim se Cvitanović bavi pogubne su za Velu Luku. U Veloj Luci i Blatu trenutno je oko 150 ovisnika o heroinu, a na ostatku otoka još 100. Prosječno su u dobi od 25 godina i trenutno ih je petnaestak na liječenju u komunama. Posljednjih je godina od heroina umrlo troje mladih ljudi.


Zbog svega toga na Korčuli se iz dana u dan stvara sve veća kritična masa roditelja koji se samoorganiziraju po uzoru na mještane Preka kod Zadra i planiraju uzeti stvari u svoje ruke. Poseban poticaj za to su dobili nakon što su na javnoj tribini prije dvije godine tadašnjem načelniku policije Daliboru Franuloviću rekli da Cvitanović trguje heroinom, što je potvrdio i jedan od bivših narkomana, no policajci nisu uspjeli pronaći dokaze.


S druge strane, ubrzo je potopljen brod obitelji koja se istaknula u borbi protiv droge. Malo je nedostajalo da ne dođe do otvorenog obračuna s dilerom, no par hladnih glava smirilo je situaciju.


Mjesečno na heroinu okrene 150.000 kuna
Prema procjenama osoba koje se bave suzbijanjem problema droge na Korčuli, Cvitanović mjesečno na poslu s heroinom okrene oko 150.000 kuna. Svi oni policiji postavljaju jednostavno pitanje: zašto se ne provjeri podrijetlo njegove imovine. A ona je, prema navodima Korčulana, impresivna.


– Prošle je godine u Splitu za gotovinu kupio novi BMW 530. Malo je ovo mjesto pa smo, prilikom registracije auta u Blatu, uspjeli na računu vidjeti da je koštao 803.000 kuna. Nedugo prije toga na leasing je nabavio također BMW ‘tricu’. Oba auta, registracija DU 153 DE i ZG 2368 BA, glase na odvjetnički ured Ane Birimiše, Cvitanovićeve cure, ali su zapravo njegovi i on ih vozi – kažu dobro upućeni mještani.


Kažu da je Cvitanović vrlo snalažljiv, pa je i ostalu imovinu koju koristi registrirao na tuđa imena. Navodno posjeduje nekoliko glisera, jedan manji brod i nekoliko motora. Na otočiću Trsteniku, bez ikakvih dozvola, gradi kuću. Uoči ove ljetne sezone otvara pizzeriju u Veloj Luci i lokal u Lumbardi, a, navodno, uz kamatu posuđuje i novac. Prilikom nedavnog suđenja u Korčuli sutkinji je izjavio da je slabijeg materijalnog stanja.


Odvjetnica Birimiša: Cvitanović ispašta grijehe iz mladosti
Dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša potvrdila je da Jakša Cvitanović radi u njezinu uredu, iako zna da su protiv njega vođeni kazneni postupci. Na pitanje smatra li neobičnim da je osoba s kriminalnim dosjeom zaposlena u uredu koji zastupa i samu policiju, odgovorila je da je zatečena i prilično šokirana. – Nisam imala pojma da se Cvitanovića smatra narkodilerom. Mislim da zapravo ispašta grijehe koje je počinio u mladosti i za koje ja znam. On je normalan i radišan mladi čovjek – kaže odvjetnica.

Tekst i snimke: Krešimir Raguž (Jutarnji list)

Ruža TomašićNitko ne želi uhititi glavnog korčulanskog dilera

KORČULA
– Saborska zastupnica HSP-a Ruža Tomašić nedavno je kolegama na Markovu trgu najavila da će uskoro javno iznijeti imena narkodilera i njihovih pomagača na Korčuli.

Na taj potez, kako je rekla, odlučila se jer na tom otoku posljednjih godina svi znaju tko je glavni organizator prodaje droge. Ta osoba gomila bogatstvo, broj ovisnika stalno raste, a policija, kaže, ništa ne čini da to spriječi. Brojni roditelji, ali i Ruža Tomašić osobno, policiju su u više navrata upozorili da je Jakša Cvitanović Cvik iz Vele Luke narkoboss koji kontrolira 85 posto prodaje heroina i kokaina na Korčuli, no unatoč tome protiv njega nije pokrenuta nikakva akcija.


Kako iz MUP-a nema odgovora na upite o Cvitanovićevim rabotama, proveli smo nekoliko dana na Korčuli kako bismo provjerili tvrdnje mještana da je taj otok raj za dilere te da postoji sprega narkomiljea i utjecajnih osoba iz sudstva i policije. Iako na Korčuli vlada velik strah od Cvitanovića, osobe s više od 80 kaznenih prijava, zastupnica HSP-a bez straha je ispričala saznanja o dilanju na otoku na kojem živi.


Pošiljka iz Albanije
– Tijekom dvije godine u nekoliko sam navrata upozoravala bivšeg ministra Mlinarića što se događa na otoku, a sada upozoravam i Kirina. Rekla sam im konkretna imena dilera i njihovih pomagača, a obojica su obećala da će nešto poduzeti. Međutim, do sada ništa nije učinjeno.


Doznala sam i kako Cvitanović radi, tako da bih već bila u stanju i sama organizirati akciju nakon koje bi se svi odgovorni vrlo brzo našli iza rešetaka – kaže saborska zastupnica koja je 20 godina u Kanadi provela radeći u policiji, među ostalim i u borbi protiv trgovine drogom.


Prema njezinim saznanjima, prije nekoliko tjedana u Velu Luku je iz Albanije došlo nekoliko kilograma heroina. Lokalni policajci navodno su doznali za pošiljku, ali bez suradnje viših instanci ništa nisu mogli poduzeti. Droga je proslijeđena u Split i Dubrovnik.


– Ogorčena sam kad vidim da nitko ne reagira iako svi na otoku, uključujući i policajce i djecu, znaju što im se događa ispred nosa. Dileri na Korčuli svaki dan opskrbljuju dvjestotinjak ovisnika, upropaštavaju živote i zgrću novac. Ako uskoro ne krene akcija, zaista ću u Saboru javno reći sva imena, pa će se valjda naći netko dovoljno odgovoran da nešto učini – kaže Ruža Tomašić.


Jakša Cvitanović CvikPištolj u usta
Iz više izvora dobili smo potvrdu da Cvitanović svaki tjedan u banci u Veloj Luci na račun uplaćuje veće svote novca. Sljedeći dan u Splitu netko podigne novac, a s Korčule tada kreću osobe zadužene za transport. Najčešće su to dvije djevojke, koje drogu trajektom donose u Velu Luku. Ondje heroin preuzimaju sitniji dileri koji rade za Cvitanovića. S. M. heroin po 100 kuna za piz prodaje u jednoj kući u gradu, a najveću količinu droge na starom brodu privezanom u luci preproda A. M.


Njih dvojicu policajci tu i tamo privedu zbog manje količine heroina, ali Cvitanovića nikada. On navodno s drogom više ne dolazi u doticaj nego mu dileri, ovisnici koji rade da bi podmirili svoje potrebe, nakon prodaje donose utržak. Za razliku od njih, Cvitanović se ne drogira. No, zato revno kontrolira biznis.


CVITANOVIĆ: POVUKAO SAM SE IZ SVEGA I SADA ŽIVIM NORMALNO
Dilera koji mu je dugovao novac premlatio je tako da je ovaj završio u bolnici. Iako su svjedoci vidjeli premlaćivanje, on je nakon izlaska iz bolnice policajcima izjavio da je pao niz stepenice. – Naš rođak ovisnik prodavao je za Cvitanovića i ostao mu dužan. Ovaj mu je ugurao pištolj u usta, pa je dečko pukao i požalio se svojima. Obitelj mu je navodno platila dug, a on se, nasreću, prestao drogirati – ispričali su rođaci jednog drugog bivšeg ovisnika.


Otočane ipak najviše zanima kako je moguće da Cvitanović sve vrijeme nije “pao”. Pozadinu enigme objasnili su neki ogorčeni lokalni policajci koji su izrazili sumnju da se i neki od njihovih kolega nalaze na Cvitanovićevu platnom popisu. Dva su ključna momenta utjecala na to da Cvitanović od sitnog lopova i dilera postane gazda i jedan od najbogatijih ljudi na otoku. Sprega kriminalaca i vlasti iz ovih je objašnjenja lako uočljiva.


– Prije tri godine, baš u vrijeme kada je Cvitanović počeo organizirati mrežu dilera, u Veloj Luci je zatvorena policijska postaja. Tadašnji šef stalno je pisao u centralu da se u Veloj Luci ništa ne događa i na kraju smo izgubili postaju. No, ako se zna da u Veloj Luci živi oko 4500 ljudi, a u obližnjem Blatu još 4000, nikome nije jasno zašto je sva policija preseljena na drugi kraj otoka, u 38 km udaljenu Korčulu – kažu policajci.


Druga, još važnija informacija odnosi se na Cvitanovićevu vezu s dubrovačkom odvjetnicom Anom Birimiša.


Jedini put uhvaćen s marihuanom
– Odvjetnica Birimiša, koja često brani dilere, postala je i pravna zastupnica sindikata PU dubrovačko-neretvanske u sporu za nadoknadu božićnica i prekovremenih sati. Angažirali su je iako su znali da hoda s Cvitanovićem. Zbog toga se sada osjećamo blesavo jer lovimo čovjeka čija djevojka zastupa naše interese.


Dapače, prilikom posljednjih privođenja Cvitanović je kao svoje zanimanje navodio rad u odvjetničkom uredu Birimiša – kažu policajci. Kao osobu koja je Cvitanoviću znala progledati kroz prste, policajci navode i ime jednog bivšeg dubrovačkog istražnog suca. Tvrde kako se niz puta znalo dogoditi da mu privedu Cvitanovića, no on bi se istim brodom s njima vraćao na Korčulu. I odnedavno umirovljeni otočni policajac Boris Krajančić ispričao je svoja saznanja o Cvitanoviću.


– Prije sedam godina intervenirao sam u obračunu gdje je Cvitanović ispred lokala došao s automatskom puškom i repetirao je prema nekim mladićima. Krenuo sam ga uhititi, on je počeo bježati, pa sam pucao za njim. Nikada nije odgovarao za to. Takve koji prljavi posao rade uz pomoć mobitela i puno novca teško je dotjerati pred lice pravde i jedino im se može presuditi silom – kaže Krajančić.


Otočni su policajci, tvrdi, nemoćni u borbi protiv Cvitanovića. Upravo je ta nemoć glavni razlog njegova odlaska iz policije. Iako se kriminalom počeo baviti još kao 12-godišnjak, a od tada je prošlo 18 godina, Cvitanović je samo jednom uhićen s većom količinom droge. Prije nekoliko godina u Splitu je pao s tri kilograma marihuane. Nakon privođenja je prebačen u Dubrovnik, odakle je ubrzo pušten. Odgovornost je umjesto njega preuzeo jedan mladić iz Vele Luke.


Na Korčuli 250 ovisnika, troje umrlo u nekoliko godina
Iako ih sam rijetko osjeća, posljedice posla kojim se Cvitanović bavi pogubne su za Velu Luku. U Veloj Luci i Blatu trenutno je oko 150 ovisnika o heroinu, a na ostatku otoka još 100. Prosječno su u dobi od 25 godina i trenutno ih je petnaestak na liječenju u komunama. Posljednjih je godina od heroina umrlo troje mladih ljudi.


Zbog svega toga na Korčuli se iz dana u dan stvara sve veća kritična masa roditelja koji se samoorganiziraju po uzoru na mještane Preka kod Zadra i planiraju uzeti stvari u svoje ruke. Poseban poticaj za to su dobili nakon što su na javnoj tribini prije dvije godine tadašnjem načelniku policije Daliboru Franuloviću rekli da Cvitanović trguje heroinom, što je potvrdio i jedan od bivših narkomana, no policajci nisu uspjeli pronaći dokaze.


S druge strane, ubrzo je potopljen brod obitelji koja se istaknula u borbi protiv droge. Malo je nedostajalo da ne dođe do otvorenog obračuna s dilerom, no par hladnih glava smirilo je situaciju.


Mjesečno na heroinu okrene 150.000 kuna
Prema procjenama osoba koje se bave suzbijanjem problema droge na Korčuli, Cvitanović mjesečno na poslu s heroinom okrene oko 150.000 kuna. Svi oni policiji postavljaju jednostavno pitanje: zašto se ne provjeri podrijetlo njegove imovine. A ona je, prema navodima Korčulana, impresivna.


– Prošle je godine u Splitu za gotovinu kupio novi BMW 530. Malo je ovo mjesto pa smo, prilikom registracije auta u Blatu, uspjeli na računu vidjeti da je koštao 803.000 kuna. Nedugo prije toga na leasing je nabavio također BMW ‘tricu’. Oba auta, registracija DU 153 DE i ZG 2368 BA, glase na odvjetnički ured Ane Birimiše, Cvitanovićeve cure, ali su zapravo njegovi i on ih vozi – kažu dobro upućeni mještani.


Kažu da je Cvitanović vrlo snalažljiv, pa je i ostalu imovinu koju koristi registrirao na tuđa imena. Navodno posjeduje nekoliko glisera, jedan manji brod i nekoliko motora. Na otočiću Trsteniku, bez ikakvih dozvola, gradi kuću. Uoči ove ljetne sezone otvara pizzeriju u Veloj Luci i lokal u Lumbardi, a, navodno, uz kamatu posuđuje i novac. Prilikom nedavnog suđenja u Korčuli sutkinji je izjavio da je slabijeg materijalnog stanja.


Odvjetnica Birimiša: Cvitanović ispašta grijehe iz mladosti
Dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša potvrdila je da Jakša Cvitanović radi u njezinu uredu, iako zna da su protiv njega vođeni kazneni postupci. Na pitanje smatra li neobičnim da je osoba s kriminalnim dosjeom zaposlena u uredu koji zastupa i samu policiju, odgovorila je da je zatečena i prilično šokirana. – Nisam imala pojma da se Cvitanovića smatra narkodilerom. Mislim da zapravo ispašta grijehe koje je počinio u mladosti i za koje ja znam. On je normalan i radišan mladi čovjek – kaže odvjetnica.

Tekst i snimke: Krešimir Raguž (Jutarnji list)

Pošalji dalje: