Borba Korčulana: Grad ne želi hotele samo tako prepustiti

liburna

Vijest da će Fond za privatizaciju na javnome natječaju uskoro prodati 50,2 posto vlasničkog udjela u korčulanskoj hotelskoj tvrtki i dalje je top-tema u Korčuli, gdje je javnost podijeljena.

Oni izvan tvrtke uglavnom jedva čekaju da domaćeg hotelijera preuzme privatnik i sredi stanje u posrnulom divu. S druge strane, 180 zaposlenika HTP-a boji se promjena i eventualnih otkaza.

Gradske vlasti žele igrati aktivnu ulogu u nadolazećoj privatizaciji i ostvariti prvotni interes – zadržavanje sjedišta tvrtke na Korčuli, te jamstvo da budući kupac neće mijenjati gospodarsku namjenu tvrtke, da će voditi računa o ulaganju u hotele i o sadašnjim zaposlenicima.

Korčulanska uprava, zapravo, želi dokapitalizaciju tvrtke uz sudjelovanje lokalne zajednice, a najnoviju ideju o osnivanju konzorcija zagovara vijećnik Vjeran Filippi koji misli da bi Grad sa skupinom investitora trebao osnovati posebnu tvrtku u koju bi unio gradsko zemljište na atraktivnome obalnome pojasu Ježevice i Autokampa Kalac, a ulagači svoj novac.

Vlasništvo konzorcija bi u polovičnom iznosu dijelili Grad i privatni kapital, a do većinskog vlasništva nad HTP-om došao bi otkupom dionica države na javnome natječaju. Filippijeva ideja je za mnoge utopijska, jer misle da poslovno udruživanje Grada i privatnog kapitala ne idu zajedno.

Ulagači teže uštedi i racionalnom poslovanju, gdje bi prvi na udar došli radnici, koje Grad želi spasiti od otkaza. Iako ideja za privatizaciju HTP-a Korčula ne nedostaje, suština je da HTP nakon lanjskog gubitka od 11 milijuna kuna, treba hitno financijsku injekciju. Daljnje odlaganje privatizacije dovelo bi do stečaja, što svi na otoku žele izbjeći.

Ž.P. (Slobodna Dalmacija)

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Borba Korčulana: Grad ne želi hotele samo tako prepustiti

  1. nick (Uredi)

    Koji je razlog da u anketi tko je odgovoran za stannje u HTPK nema nadzornog odbora? Oli oni nemaju nikakvu odgovornost, negu su samo tamo za primat plaću?

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.