SALPE I RIŠNJAK

Active ImageSvaka riba iz mora je na svoj naèin gustoza. Reka bi èovik, kad ih je Bog stvara, da je svakon da ništo posebno, prepoznatljivo, za svaku vrstu razlièito. Salpa je jedna od tih vrsta riba, reklo bi se morska delicija od ribe. 

Svaka riba iz mora je na svoj naèin gustoza. Reka bi èovik, kad ih je Bog stvara, da je svakon da ništo posebno, prepoznatljivo, za svaku vrstu razlièito.

Salpa je jedna od tih vrsta riba, reklo bi se morska delicija od ribe. Po slikama još za života Krista, vidljivo je da je baš ta vrsta ribe bila ona s kojon je ON nahrani svekoliki puk u „GOVORU NA GORI“.

Lovi se na razlièite naèine, vršama, raznim vrstama mriža, ponekad udicom,zabranjenim „minerskim“ alatima. Jedna od zanimljivih mriža kojom se ova vrsta ribe lovi je i mriža „Rišnjak“ s kojom love ribolovci sa završenim teèajem, baratanja i lova sa tom mrižon.

Rišnjak (koji se baca iz neposredne blizine, di je riba ugledana) iz ramena i ruke, bacali su naši stari Korèulani: šjor Todor Jerièeviæ, Rato Sessa, Ivan Šain, Nikša Goravica i može bit još koji,za kojega ja neznam.

Danas više ovih naših Korèulanina nima. Sa njima, reka bi da je „umri“  i Rišnjak. Ipak tu i tamo, pojavi se pokoji zaljubljenik u takvu vrstu ribanja,pa nas posjeti, kako se nekad lovilo.

Ovom prilikom uèini je to naš Ðuro Èehovski, pa pogledajte kratki izvadak iz mog filma „SALPA  DONA E BARBONA“, a kojega san nazva

                               „SALPE NA PALAGRUŽI“.

 

{youtube}ZWBj65oO2sk{/youtube}

Pošalji dalje: