Harmonikaš „Krièalo“

Active ImageMalo je tih otoèani iz Korèule a i šire, koji nisu èuli za harmonikaša Stanišiæ  Matij „Krièala“ iz Pupnata (1917). Ti samouki sviraè i pjevaè svira je na svoju harmoniku na pirevima,mnogin feštama…

Malo je tih otoèani iz Korèule a i šire, koji nisu èuli za harmonikaša Stanišiæ  Matij „Krièala“ iz Pupnata (1917). Ti samouki sviraè i pjevaè svira je na svoju harmoniku na pirevima,mnogin feštama, po fiš piknicima, odlascima Pupnaèana u svit,a jednon rièi, svugdi.

Pravi zabavljaè,bez noti,sa velikon  forcon u rukama i glasu. Sjeèan se jednoga pira u Raèišæu (di mu je bilo drago svirat), da je leža po podu, a dva Raèišèanina rastezali su mu mih. Ni bi puknu ni  mih ni harmonika,samo što je ujutro pucala glava.

Diza je on svoju harmoniku i priko glave, a ona ga je virno slušala i služila mu. Promini ih je doduše par za svoga života, jer ka bi se na fešti naša koji „tresani“ i sa malo više force, „Krièalo“ bi doša doma sa harmonikon u dva dila.

Ova zadnja što je ima „dušila“ je na dva registra, pa je i priloženi snimak malo distonan.

Osta je naš harmonikaš iz Pupnata u lipim uspomenama mnogih. U obiteljskim albumima bezbrojnih sumišèana, u srcima i sjeèanjima brojnih koji su trbuhom za kruhom u svit partivali. Osta je legenda jednoga vrimena, kako i pisma o „Ivanu Klakaru iz Pupnata“

{youtube}2akr5ORtptk{/youtube}

Pošalji dalje: