Slavila se stota uz pjesmu

VELA LUKA – Bila je to velika fešta, kakvu će Dom umirovljenika u Veloj Luci još dugo pamtiti. A kako i ne bi kada je naša najstarija Velolučanka Dobrila Mirošević rođ. Žuvela proslavila svoj stoti rođendan. Dvorana Doma umirovljenika je bila premala da primi sve čestitare. Dupkom se ispunila štićenicima Doma i s njezinom velikom obitelji; kćerkama, unucima, praunucima i prapraunucima.

Čestitali su joj i načelnik Općine Boris Žuvela, predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Žuvela, ravnatelj Doma Damir Marinović i predsjednica Upravnog vijeća Doma Marina Šego. Stol ispred nje se začas ispunio buketima, tortama i kolačima.
A onda je potekla pjesma klape „Vela Luka“ i mužikanata naše Narodne glazbe. Stare luške melodije su se nizale jedna za drugom i zagrijale srca prisutnih vrativši ih u dane mladosti. Teta Dobrila se kao vrsna kantadurka – sopranistica, stari „Humaš“, potpuno prepustila pjesmi koja joj je toliko značila i nosila je u životu.

Iako je rođena u Austro-Ugarskoj monarhiji, u njoj i danas ima toliko volje za životom, koji je bio sve samo ne lagodan. Preživljavalo se, bilo je više malo, nikad „obilato“. I što izdvojiti u tih sto godina, mahom borbe s nedaćama života. Možda upravo to što teta Dobrila nije nikad posustajala, njena je odvažnost i duh bio jači. Vidjelo se to na pozornici dramske sekcije, ali i u njenoj kuhinji. Još se po Luci prisjećaju njezine veličanstvene „ripe s moračun“.

Pitali su je neki tog dana i za recept dugovječnosti. A što da im kaže kad je ona samo živjela svoj život, a godine su dolazile same od sebe.
Teta Dobrila, još puno zadovoljstva i zdravlja u drugom stoljeću i neka Vam godine i dalje teku!

velaluka.hr

Pošalji dalje: