Umro je Vinko Prizmić Mediaveli

Prošlog ljeta, Vinko je proveo u Korčuli nekoliko sretnih mjeseci okružen svojom obitelji i prijateljima. Izgledalo je da u utakmici sa životom ima još godina pred sobom. U mladim godinama otišao je u Holandiju kao brodograđevni tehničar i u pecalbi napravio karijeru direktora i managera.

Vraćao se u Hrvatsku kao manager i vodio kooperantsku kompaniju u Splitu, ali obitelj je vukla natrag u Holandiju. Uz sve svoje poslovne obaveze stalno se je vraćao svojoj prvoj ljubavi, književnosti. Stekao je zavidnu humanističku edukaciju, magistrirao i doktorirao iz književnosti. U Domovinskom ratu svesrdno je pomagao Korčulu i Hrvatsku, uključio se u mirovne misije i bio veliki zagovornik Hrvatske neovisnosti.

Od galeba i omladinskog aktiviste izrastao je u osobu široke kulture i tolerancije i u svakoj prilici nastojao je pomoći da te iste kvalitete oplemene nas malomišćanski mentalitet.

Nosio se je sa svojom bolešću dostojanstveno i s optimizmom. Bio je svjestan bliskog kraja ali nije prestajao pisati i učestvovati u životu.  Objavljivao je na holandskom i hrvatskom jeziku i ostavio iza sebe interesantan književni opus. Umjetničko ime Mediaveli nije nikada objasnio ali po tome kako je živio definitivno ga je zaslužio ako ono znači glasnik dobre volje.

Umro je galeb, epikurejac, humanista i književnik. Svi koji ga znaju sačuvat će u srcu lijepe uspomene.

Petar Denoble

Pošalji dalje:

12 komentara “Umro je Vinko Prizmić Mediaveli

 1. kukumica (Uredi)

  Bas me rastuzila ova vijest. Duboko saucesce porodici i prijateljima g. Prizmica.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Luca (Uredi)

  Moje duboko saucesce obitelji i prijateljima. Nisam imala priliku nikada osobno upoznati Vinka. Ipak, na ovim stranicama smo prosli vise nego ric dvi i u svakom takvom susretu ostavio je topao, prijateljski utisak. Kao da smo se dugo poznavali.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Bepina (Uredi)

  Baš tužna vijest.
  Iskrena sućut obitelji.
  Eto ti što smo,prah i pepeo…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Polu_Skojar (Uredi)

  Moja iskrena sucut obitelji. Nase druzenje preko ovog portala i van njega bilo je prozeto iskrenoscu, uvazavanjem. Stariji i iskusniji kolega znao je mucati kada je trebalo govoriti a govoriti kada je trebalo mucati. Imao je snagu duha, rijeci, uvjerenja,… Jos i sada se sjecam divnog susreta forumaskog u mene u dvorima …
  Njegovim odlaskom puno smo izgubili, mi svi koji smo ga poznavali …
  Neka mu je vjecni pokoj.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Jako mi je zal.Duboko saucesce porodici i prijateljima g.Prizmica.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Miriam (Uredi)

  Jos uvijek ne mogu vjerovati! Prosli smo tjedan jos naveliko diskutirali o njegovim knjigama i mom poslu i dogovarali se da cemo se sastati kad za dva tjedna odem u Amsterdam. Na zadnji sam mu mail jos ostala duzna odgovor, htjela sam opsirno odgovoriti kad prodje strka oko ispita i kad budem imala malo mira. Sto jos jednom pokazuje da je vrijeme vrlo nepostojana velicina s kojom se nikad ne moze racunati. Jos mi ne ulazi u glavu da je sad na meni sprovesti ono o cemu smo se dogovarali, bez njega.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. viva (Uredi)

  Iskreno saučešće obitelji i prijateljima. Puno će nam falit u našim virtualnim razgovorima. Dragi Vinko, počivaj u miru.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Turjun-zakrjanez (Uredi)

  Jako mi je bilo zao procitati vijest i komentare o smrti Vinka Prizmica- Lagani mladji.Kao mladici druzili smo se,igrali,gangali i jasno galebarili na veliko.Bio je dobar,duhovit i uvik spreman svakom pomoci.Razliciti putevi u nasim zivotima i na poslu prekinuli su nase druzenje.Jos sedamdesetih godina proslog stolijeca sreli bi se u Rotterdamu i jasno ponekada i u Korculi…Neka mu dragi Bog da pokoj vijecni.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.