Sveti Valentin u Domu starih

Suradnjom Domova za starije i nemoćne Korčula i Vela luka održano je danas, 14. veljače 2011. godine na blagdan Sv.Valentina, patrona zaljubljenih zajedničko druženje u korčulanskom domu, gdje su se zaposlenici obaju domova trudili da bi skrbnicima uz pjesmu korčulanske klape ŠTROP organizirali zabavu koja je starijima budila uspomene i sjećanja na godine kada su bili mladi. Po općem utisku kalendarske su godine primjetne, ali se duh zajedništva bolje primijetio dok su pjevali, plesali, prezalogajili i bolje se upoznavali.

Socijalna radnica iz Doma za stare i nemoćne u Korčuli Delfa Hodnik nam je kazala da će se slični prigodni programi održavati kroz cijelu godinu zajedničkim aktivnostima Domova iz Korčule, Blata i Vele luke, gdje se skrbnicima pruža emotivna podrška kroz individualni i grupni rad.

Tako se starijim osobama nastoji sačuvati preostale psiho-fizičke sposobnosti, i uspješno ih se odvraća od problema zaborava, starosti, bolesti i samoće, kaže gospođa Hodnik.

I dok su službenici ovih domova imali i radni razgovor, autor ovog napisa je uz pomoć socijalne radnice pronašao bračni par Dinko i Ljubica Šegedin iz Žrnova koji su odlučili ostatak života provesti zajedno u Domu za starije i nemoćne u Korčuli,a 16. veljače ove godine obilježavaju i 64 godine braka.

Uz iskreno čestitanje njihovog svjedočenja uzajamne privrženosti, Dinko priča kako je njegova Ljubica dvije godine prije braka sa 16 godina bila prava ljubičica, a on tek punoljetan odmah je bacio oko. Ali ratno vrijeme ih je odvojilo, Ljubica dospjela u zbjeg na Visu, a on u Partizane.

I 1947 sam se udala, sjeća se Ljubica, bila je fešta u Žrnovu. Rodila sam troje djece (dvije kćerke= Franicu i Željku i sina Marinka) imamo četvero unučadi i u Australiji i u Zagrebu. Čekaj, dobacuje Dinko, znate li vi da su nam djeca i unuci svi fakultetski obrazovani, i svake godine uglavnom ljeti dolaze doma.

Poželjeli smo ovom bračnom paru Šegedin da se i dalje drže za ruku na ponos i zahvalnost i Sv. Valentinu općenito zaštitniku skladnoga braka i mladeži koja dorasta za ženidbu. A ovaj je bračni par najbolji primjer.

Napuštajući Dom u Korčuli,novo iznenađenje. U dvorištu dvoje skrbnika iz doma u Veloj luci.Ovoga muškarca dobro poznajemo, Ivica Didović („Tuhobić“): e moj Niko, evo i meni 50 godina. Bio je u društvu jedne skrbnice. Napose smo popričali, a Ivici kojega život nije štedio, poželio sam da ga dragi Bog poštedi.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: