Slikovnica s Korčule o Nikoli Tesli

Na Danima Nikole Tesle, manifestaciji kojom je Tehnički muzej u Zagrebu obilježio život i djelo jednog od najvećih svjetskih izumitelja iz područja tehnike, predstavljena je i slikovnica “Nikola Tesla – izumitelj budućnosti”, autorice Sani Sardelić, kustosice Gradskog muzeja u Korčuli.

Slikovnica je izazvala veliko zanimanje prisutnih. Tiskana je u tisuću primjeraka, u zagrebačkome Gipa-art studiju. Na 20 stranica, tekstom i dječjim crtežima prati život i rad Nikole Tesle, od njegova rođenja sve do odlaska u Ameriku i smrti. U njoj su opisani svi najvažniji Teslini izumi.

Autorica Sardelić slikovnicu je izradila prema motivima autobiografske knjige Nikole Tesle “Moji izumi”. Napisana je na hrvatskome jeziku. Planira se i njezino drugo, dvojezično izdanje, na hrvatskom i engleskome jeziku.

Iako će za sada biti dostupna samo u Muzeju Lika u Gospiću i Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu, interes za nju pokazao je Muzej Nikole Tesle u Beogradu. Riječ je, inače, o autorici koja se ranije okušala u sličnom, originalnom projektu kada je zajedno s korčulanskim školarcima izradila, sada već popularnu, slikovnicu o Marku Polu.

– Najveći motiv ovih uradaka je odgojno-pedagoški. Ideja je na jednostavan način ispričati priču o poznatim osobama. Djeca se s njima identificiraju i mnogo nauče o njima, razvijaju kreativne vještine, postajući u najranijoj dobi pravi mali autori – kaže autorica Sardelić.

Tako su Teslinu slikovnicu ilustrirali učenici područne škole u Smiljanu, rodnome mjestu velikog izumitelja. U dvije vikend-radionice 20-ak učenika od prvog do četvrtog razreda izradilo je 80-ak crteža.

Njihovu ilustraciju posebno je pohvalio ULUPUH. Uradak je dobio i pohvale na natjecanju za najbolju hrvatsku slikovnicu.

SD

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Slikovnica s Korčule o Nikoli Tesli

Komentari su zatvoreni.