Korčulanska liga: IZJAVA VEZANA ZA PRIOPĆENJE GRADONAČELNIKA

Vezano za priopćenje gradonačelnika u kojem on tumači razloge raspuštanja gradskog vijeća Grada Korčule, želimo građanima još jednom jasno iznijeti naše stavove vezano za raspuštanje gradskog vijeća ali i demantirati neke od izjava i manipulacija gradonačelnika.

Gradonačelnik je ispravno informirao javnost iznoseći činjenicu da je Korčulanska liga odbila ponuđenu koaliciju sa SDPom (ali i ponuđeno koaliciju od strane HDZa/HSSa) te podržala izbor SDPovog kandidata za predsjednika Vijeća. Spomenutu odluku smo i prije nego što se dogodila objavili javnosti putem priopćenja iz kojeg donosimo dio;

“Korčulanska liga smatra da nema potrebe za sklapanjem bilo kakvih koalicija u gradskom vijeću već je potrebno procjenjivati projekte pojedinačno te donositi odluke o njima temeljem profesionalne ocjene projekata rukovodeći se interesima Grada. Braneći ovakvu poziciju nastojati ćemo unijeti drukčije standarde političkog djelovanja u našem Gradu a koji bi trebali biti puno više okrenuti interesima građana te suradnji svih članova vijeća bez obzira na stranačku pripadnost. Korčulanska liga će, bez postavljanja ikakvih uvjeta, sve svoje resurse staviti na raspolaganje budućoj vlasti te će odgovorno i aktivno promicati ideje i vrijednosti iz svog programa kroz djelovanje u gradskom vijeću, kroz suradnju sa gradonačelnikom i njegovim uredom ukoliko za takvom suradnjom bude interesa od strane gradonačelnika te kroz aktivno djelovanje izvan vijeća kao udruga građana”

Također je istina da smo odlučili ne podržati proračun za 2011 godinu zbog, nažalost, puno važnijeg razloga nego isključivo povećanje prireza a to je gospodarsko i socijalno zaostajanje Korčule zbog nesposobnosti i nerada gradonačelnika koji Korčulom upravlja u zadnjih 10 godina te koji je Grad u tom razdoblju doveo do razine da bude najnerazvijeni otočki grad (nakon Komiže) u Hrvatskoj. Smatramo kako ovakav način upravljanja vodi Korčulu u situaciju u kojoj ne samo da proračun neće imati nikakvu razvojnu funkciju kao što je to situacija u ove protekle dvije godine već vrlo vjerojatno u skoroj budućnosti neće moći financirati niti osnovne potrebe Grada i gradske uprave. Građani imaju prilike reći dosta !! takvom načinu rada.

Također nismo željeli pristati na bilo kakav oblik političke trgovine unutar vijeća jer smatramo da takav mandat nemamo od naših birača ali i da birači a ne vijećnici moraju odlučiti o novom mandatu gradskog vijeća koji će preuzeti puno aktivniju ulogu u upravljanju Gradom.

Vezano za stav gradonačelnika oko decentralizacije (i dodali bi regionalizacije) ova pitanja su, uvjereni smo, puno ozbiljnija nego što ih gradonačelnik razumije i otvaraju pitanja kompetencija i znanja koje lokalna uprava mora imati da bi bila sposobna upravljati sa većim odgovornostima ali i većim sredstvima. Korčulanska liga je osim djelovanja u Korčuli svoje djelovanje proširila i na Dalmaciju kao jedan od osnivača udruge Dalmacija koja ima zadatak poticati odgovorni regionalni razvoj utemeljen na iskustvima EUa sa ciljem da u novoj teritorijalnoj organizaciji Hrvatske, Dalmacija bude jedinstvena županija/regija.

Vezano za uvrede gradonačelnika izrečene na račun Korčulanske lige po kojima smo mi nečiji „satelit“ nažalost to nije prvi put (a vjerojatno niti zadnji) da se gradonačelnik te ljudi oko njega u političkoj borbi služe uvredama, manipulacijama te etiketiranjem na račun Korčulanske lige. Čudno kako nismo bili „satelit“ kada smo, bez postavljanja ikakvih uvjeta sa naše strane,  podržali kandidata SDPa za predsjednika vijeća. Spomenuti način borbe smatramo civilizacijski nedostojnim Korčule.

Vezano za opetovano gradonačelnikovo ponavljanje potpisivanja nekakvih „ovlaštenja“ ta činjenica samo potvrđuje naše tvrdnje o apsolutnoj nesposobnosti gradske vlasti koja u 10 godina svojeg mandata nije bila sposobna donijeti stručan i konzistentan program privatizacije HTP Korčula, bez obzira što nije vlasnik, te kroz politički i društveni konzensus vršiti pritisak na Vladu da se najvažnija korčulanska kompanija privatizira na način da se privuče kapital i otvore nova radna mjesta te podigne razina kvalitete hotela.

Korčulanska liga je od početka bila svjesna važnosti ove kompanije za Korčulu te je predložila model privatizacije zasnovan na aktivnoj ulozi Grada Korčule u provođenju privatizacije kao i vlasničkoj participaciji Grada (više od modelu na www.korculanskaliga.com pod Izvještaj o radu 2009). Taj model je predstavila izvršnoj vlasti Grada te dobila potvrdu Gradonačelnika da takav model može predstaviti potencijalnim investitorima (to je to famozno „ovlaštenje“) te da ga Grad podržava.  Mjesec dana nakon tog potpisa Gradonačelnik je prihvatio potpuno suprotni model privatizacije (prodaja ht Bon Repos) iako smo ga upozoravali da spomenuti model nije moguće provesti (što se i dokazalo) te na taj način model Korčulanske lige učinio potpuno bespredmetnim.

Sve što smo radili kao članovi Korčulanske lige na spomenutom modelu privatizacije radili smo bez ikakve osobne koristi i naknade isključivo pokušavajući naći rješenje za jedan od najvećih korčulanskih problema i razvojnih potencijala ali i pomoći gradonačelniku. Na kraju prije dva tjedna investitor kojeg smo mi kao Korčulanska liga doveli u Korčulu dao je ponudu za dokapitalizaciju HTP Korčula sa ciljem plaćanja zaostalih plača i obveza ali i priprema kompanije za novo investicijsko razdoblje. Odluka je na Upravi i vlasnicima kompanije.

Na kraju dozvolite da završimo ovo priopćenje sa prijedlogom gradonačelniku da ukoliko se samo malo potrudi ima šanse svoj treći mandat na čelu Korčule završiti i sa službenim naslovom; „Korčula – najnerazvijeni otočni grad u Hrvatskoj“ – prednost Komiže ne bi trebala biti nedostižna.

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Korčulanska liga: IZJAVA VEZANA ZA PRIOPĆENJE GRADONAČELNIKA

  1. nikolašica (Uredi)

    Evo malo pučkog razmišljanja :HTP je odavno privatiziran jer su mnogi zaposlenici učinili privatne hotelčiće pa im se živo… za one u kojima navodno rade. Nitko nije ni progovorio o sukobu interesa. Imena su odioza ma se u ovom malom mistu
    puno više zna nego što se govori.U tom HTP.u odavno ruka ruku mije a u žepe se stavjalo s obe dvije.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.