Krnoval 2011.

Dragi naši, najdraži na svitu!
Budući da nan je ove godine sve pošlo boje nego li smo hotili, da je zadnji dan maškara pada na dan žena (a od kad hi činimo ni se to dogodilo), ni bilo potribe pisat monade koje smo dosad svako godišće pisali, a i krnoval ni bi dovoljno dugo na vlasti da bi uspi dobavit sve ono što van fali i što biste vi hotili (kako što su van činili oni od lanjskih godišća). Zato smo van napisali jednu lipu bajku u kojon se zasigurno svak od vas može pronač (gratajte se onde di vas svrbi!). Za sve one koji nisu hotili doč u kino, a i one koji su došli a nisu mogli ništa čut, evo van napismeno, pa se komodajte.
Do druge prilike, puno vas voli vaša
Vlada od maškara.

KRNOVAL  2011.

ovega godišča zanji dan pada na  8. MARČA – DAN ŽENA – inače je zanji dan krnovala tradicjonalno IMENDAN SVIH MUŠKIH U KORČULU

SUĐENJE  KRNOVALU  2011. GODINE

PRESJEDNIK ČASNEGA SUDA

– Otvaran ovo svečano zasjedanje časnega suda Vlade od Maškara od Bonkuloviča. Prin negoli uopče štogod rečen vaja mi uputi jednu prevažnu čestitku na koju se u zanje doba zaboravilo a važan je dil tradicije ovega našega lipega malega mista za kojega več niki govoru da se naša izgubjeno, ma ni istina. Ništa ni pošlo izgubjeno dokle go ima koga ko če se sjetit, a bogu fala uvik ima niko ko če se sjetit.

Stoga dakle ovako, kako slijedi :

ČESTITAN SVIMA MUŠKIMA U GRADU KORČULI NJIHOV IMENDAN – ZANJI DAN KRNOVALA. SVI ŠTO U GAČAMA IMAJU JEDNEGA PRIKO DVOJICE IMAJU NA DANAŠNJI DAN ČAST DA HI SE POJUBI I ČESTITA. SVIMA, OD PELENA NA STARTU DO PELENA NA FINIŠU. ČESTITAMO!!!

Nakon ovega svečanega introita idemo zaposlon. Vrime nan je ka vaja svest godišnje račune na vidilicu, ka vaja učini godišnju inventuru, ka vaja vidi kako se je ovi naš lipi i šesni mali ponaša tijekon 364 prošla dana. Današnji dan mu ne računamo. To mu je bjanko bonus plus. Vidite li ga bidnega kaki je. Od tuge i čemera ni zna što če pa se je montura u žensku. Nažbrleta je čunku kako da je starleta za Red tapet. Mutrija mu sumja kako štraca za otira postole. Računa je da če se izvuč lišo jerbo mu ovogodišnja inventura pada na međunarodni dan od Žena, a što su ga prin zvali i Majčin dan. Misli je da če ga pusti s miron ka tako i tako pisme majci što hi pivaju uvik su pune lipih riči, poštovanja i čežnje. Malo morgen. Jedno su pisme, a drugo je život. Od pamtivjeka je poznato da je druga po jačini  beštimja, odma poslin boga, ona ka se reče j…jedanmalibrodič  ču ti mater. Sva mu je ova maškarada kako i Crnemu Kraju ka mu je rekla Bula “Ostaf me se, molbe tvoje neplodne su, cič razloga…itd, itd.”

Vaja mu se sudit i sudili smo mu na zatvorenon sjednici. Vas se ne tiče što smo tamo laprdali. Pale su nike teške perdilokvencije, ma smo na svrhu usaglasili stavove i došli do zajedničkega zaključka da ga se ovega godišča permanentno i bezpogovorno, bez prava žalbe, prosvjedi i denmonstrancjuni ne osudi nego OSLOBODI po svin točkama optužnice. Ako se uopče kogo i osudi reč ma i jednu rič protiv ovega našega kokolinota. Ma vidite ga kako nan je šestan. Nima svrhe ni potrebe, kako je reka Otmanovič, ovega našega lipotana blati i štrapacavat. Teliko je svit poša kvragu, sve se raspizdilo, raskurbecalo, upropastilo, devastiralo da okolo kole i u šire ima i te kako krivih i odgovornih da to više nije ljudski ni pošteno da se sve baca na njegova pleča a da kortubisi svake sorte prođu lišo i bez punta,  altroke još dobiju i nagrade, priznanja, zlatne kune, orloje i što ti ga ja znan što još sve ne.

TUŽILAC

Ja bi kako tužilac hoti reč par riči. U potpunosti se slažen su svin što je moj poštovani i uvaženi kolega reka od ovon mutriji ovdeka. Sve je več prekoviše toga prevršilo mjeru, da smo uzeli miru POZITIVNA NULA,SVE SE VRAČA SVE SE PLAČA,MA GUMICA I DOGOVOR BRIŠE SVE.        I meni je več puna pipa iz godine u godinu ovega ludonju izdenova pozivat na red i štrapacira ga da bude  šestan i pristojan. Nažalost, život nas je nauči da ima puno više žeščih negoli što je on. Zato se u potpunosti slažen, neka se OSLOBODI.

PRESJEDNIK SUDA

Danu, ferma. Što nan se to događa s uvaženin kolegon BRANITELJEM. Maknite se. Učinite mista. Dajte mu zraka. Neka mu kogo donese cukara i vode. Pa je u ZVANIMENAT! Di je likar?!

BRANITELJ

Ništa, ništa uvaženi kolege. Dobro san. Sve je u redu. Evo plačen suzama radosnicama. Judi moji, ma je li to moguče! Evo da san i to doživi! Ni kriv! Znači mi ne moramo plati troškove suda? Ajme liposti. A lipo san van govori sva ova godišča. Niste me slušali. Sa ste konačno progledali kako maški od sedan dana. Ovi če se dan ZLATNIMA SLOVIMA zapisa u spise od ovega časnega i pričasnega suda.

PRESJEDNIK SUDA

Ferma mona, da se ne predomislimo. Kuco pizdunu da ne vazmemo tebe na razmatranje!

TUŽILAC

Namisto procesa i šporkarija od šporke jezičine, a da jope mirno usnete, pripovidi čemo van jednu malu šesnu pričicu bajku za malu djecu.

1.

Priča a la fjaba u bajkoviton stilu

U ovemu našemu premilomu gradu ugnjizdili su se svi poznati likovi iz bajki i priča za dicu i one koji se tako osječaju a takvih ima puno. Svi su polako došetali kako da neče i učinili ovi naš mali i idilični gradič jedinstvenim mistom mira, spokoja, blaženstva u kojemu je teško čut grubu rič a kamoli beštimju. Malo njih rabota a puno njih uživa i raholi se po vas dan. Jedna takova idila naravno da je privukla poznate likove jer ovo je za njih prava rapsodija in blu.

-(altro ke, kome no)-

2.

Najprvo je doša Antun-tun vođa mozgova, trust mozgova, anci, akademik od mozgi, koji je onda privuka i sve druge. Prvi mu je ariva Veli Jože jer Antun-tun ni virova da mu ode neče bit potriba od papanjoka pa je Veli Jože od nerabote dobota atrofira. Slidili su ga Pinokio i šegrt Hlapić koji su se smistili u idiličnom ambijentu staroga grada. Neznamo im točnu adresu jer se nisu prijavili jedino znamo da se družu sa Crvenkapicom koja im kvando i kvando donese štogo u koficu što jon pošaje mama budući jon je baka partila i nima komu nosit, a ni se ni nažalost udala a mislila je da hoče.

-(ma ni jon ni potriba, moderna medicina čini čuda, a veseljaka možeš nač na svakemu kantunu)-

Ne može se ode baš svaka želja ispunit kroz noč. Neka moli boga za Snjeguljičine patujke valjda če od njih sedan koji moč ispunit njezine visoko postavljene ciljeve.

-(eto vidiš, svaki lonac ima poklopac, a ovi borami u startu 7!)-

3.

Oni doduše svaki dan marširaju i pivaju i nikad se nezna di če se pojavit na koju bandu. Snjeguljica je tajanstvena. Nigdi se smistila u Žrnovske konfine buduči su tamo maškare na djelu svake setemane.

Svaki dan ovi likovi dohodu i odhodu, sad ga vidiš sad ga ne vidiš i taman mislimo da su nas napustili a ono se pojavi Pinokio i Đepeto pod ruku. Snjeguljica je pusto tajanstvena i malo umišljena, puna sebe a nezna da smo i mi puni i sebe i nje i njezinih patuljaka. Ali neka, lipo je čut svako jutro “Ahoj. Ahoj.”

Gospođica Crvenkapica se tek ode uspila oporavit od one nevoje s vukom i zato je i došla ode jer su ode samo ovčice a njih je ni strah. Lipo malo Blejalovo selo. Jedino je malo strah lovaca jerbo nezna ona da se ode samo sparaje uprazno. Mačaka u čizmama ode ima nekoliko. Možete ih čut kako stupaju pridvečer. Dobre su naravi kako i svi ode. Trnoružica spi a mi svaki čas čekamo da jon se pojavi princ što če je probudit. Samo bi ga trebalo avizat da dojde po bonaci kad vozi catamaran.

4.

To je jedno veliko iščekivanje. U međuvremenu peremo noge u lavoru iliti KAJINU kako se u nas lipo reče. A poznato je da je Isukerst opra noge učenikima u kajinu prin negoli su počeli blagovati, a što opet mi svaku godinu opetujemo na Veli četvrtak u Velu crkvu. Za reč pravo tad se peru noge samo Sasvetanima jerbo ne daju ni opepelit drugima bratovštinama. Može bit je zato Vlada Hrvaske imentovala onega Kajina da opere malo cilo Grasko vječe. Tamo su zastupjene sve bratovštine plus Vlada od Maškara. U ovon našon bajkoviton malon varošici ni Vlada od Maškara nema koncenzus za svaki sastanak. Prošli jedan put na sastanak su bili Krajevska kuharica, Bicikla, Mubarak i Gadafi, a zapisničar je bi Sanader. Kako su se ova trojica morala brzo vrati doma radi nikih domačih tema ostala je sama Krajevska kuharica jerbo jon je biciklu ope niko bi otuđi.

5.

U nas se i dalje žive ko u bajci. Niki dan je na taracu od hotela sidi Lovac Luka, loka je biru ka su mu se pridružila Tri vuka. Vuk Crvenkapica, Vuk Tripraščiča, Vuk 7kozliča. I njima je Trnoružica donila kriglu bire (ka se probudi onda ko siva ekonomija rabota kako konobarica). Raspravjali su malo od tekučima pitanjima je li triba Fratra iz fratara posla na Eurosong oli ne. Jerbo, ako čemo pravo on bi moga i otvori frizeraj i jednu malu pilanu i poč na Eurosong kako Severina di trava nije nikla di je capla njena štikla. Vajalo bi mu vidi pod habit kakve postole nosi (ako su štikle, onda je sto posto Eurosong). Možda bi radije jedan mali pogon za pila drva di bi piva “drvosječa da san ja…”, a možda bi frizeraj, kako što se piva ona stara “Jedna mala šinjorina došla pitati, jel istina da se može kose šišati, kad je čula da se može ošišala se do kože i još je obrijala vrat.” Sad, sve je to stvar procjene i vajalo bi se dogovori ko če što ispita. Dokle su se tako razgovarali Trnoružica in je donosila biru, pa su se na svrhu ingvazdali, a pitanje drvosječa, frizeri i Eurosonga ostavili su Severini da ga capne štiklon da više ne raste. Sve je to iz drugega tavulina prati Pinokijo i žvelto je poša špija Hoberu da se njih ni spominjalo radi obaranja stabli u park di su autobusi ma mu nisu povirovali jerbo in se učinilo da mu je nos pinku naresta. Bidan Pinokijo, niko mu ne viruje, vaja če mu se stavi na kojugo listu sa ka budu izbori da baren može poč u Sabor.

6.

Šegrt Hlapič i Đepeto udružili su resurse i u Artičoku otvorili jednu malu radnju za popravja postole, orloje i ostale aparature, jerbo i jedan i drugi imaju vridne ruke od meštra. U njih su Antu-tun Matun i Veli Joža dali učini jednu makinu za pranje za pokloni graskoj upravi kako bi se rješili Kajina. Makina ima program za bilu i škuru robu, program za suši robu bez rastiranja i poboljšani program za INKOLAVANJE. Su tin programon svima če bi dobro inkolan, krut i čvrst kolet od košuje, pa če in glave lipo stat šesno uspravno da čedu svih moč gledat ravno u oči. A kajin možedu stavi na Rotondu za pipat tikvice i pritiskat dinje za da kupci možedu znat koja je zrila. Sve je ovo palo na pamet i siti se Antun-tun, a savjetova se priko telefona s Nikolon Teslon u Amerike,jerbo on više ne izahodi iz hotela. Inače bi i on ariva u Korčulu. Makinu če na prvi pjan isa Veli Jože, a onda če u najbližu betulu zauze trpezu kako bi vječnicima bi pri ruci za isavat oli kalavat kojune. Prema potrebi, bez naplate, a sve iz zahvalnosti što je u Korčulu.

7.

Dokle je Adrijanka u Zagrebima “Na putu da nađe put za izlazak iz krize” dotle u našemu gradu cvitaju ruže. 7 patuljaka bavu se zbrinjavanjem otpada. U kovačijama u rudniku činu kante za smeče kako bi i  svaki svjesni građanin moga dibilo baca smeče a da se ne mora u kučnom odgoju odgajat da ni pristojno kartu bacat usuda. Seljaci imaju i previše posla okolo turizma e da bi se još morali bavit i skupjanjen karte po kojekakvima čekaonicama, a onda još to vaja doni u grad pri vrata. Ako još naletu na kašete što hi je Dule doni iz Rotonde, onda sve to moraju vrača nase, pa je to štrapac.                Činu patujci još i jedne male praktične gozjene mudante od lagašnega gvozja koje se onda svakemu kušku u gradu montira na guzicu kako nebi više sra po putu, naročito u Sveteganikole, a tako je to majstorski izvedeno da kučak gre sam do podzemnih kontejneri na rivu-Novu oli Staru- i istrese govno da gospodar ni ne mora uopče znat je li se njegov kučni ljubnimac kaki. Pogađate, i to je palo na pamet u oni mozak Antun-tun. Ovega puta ni mu pomoga Tesla, to je njemu samemu palo na pamet. Otkle? Ko če ga znat.

8.

Uklanjanjem stresa i napetosti poboljšava se zdravlje ljudi. Sa vedrom glavom rezultati rapidno idu na bolje. Sva jubav ide kroz želudac. Ote stare mudrosti dobro zna Vještica od Snjeguljice. Dobro je promislila, okrenula je novi list, došla u Korčulu, kupila niku staru kučiščinu, renovirala je defešta, u suradnji sa Konzervama od Konzervatorskoga zavoda razumi se, i skupa sa Snjeguljicom (pomirile su se i dogovorile su se fifti/fifti) otvorila restaurant “Kod otrovnog kotlića”. Specjalitet kuče – Bosanski lonac i Žrnovske čimule. Posebna je fešta ka u lonac stavi Kaštradinu iz Vlaške. To su rijetke prilike. Ka se to dogodi onda Snjeguljica i njezine tamburašice zakantaju “Mi smo djeca vesela, rado bi se igrala…” Jedini je problem što se pripovida da če in se ota pisma vazest da bude službena pisma za otvaranje svakoga sastanka Graskega vječa Korčule, a može bit da če brend od te pisme parti i pu Sabora. Vlada od Maškara Bonkuloviči ogradila se od tega posla. Oni imaju Krajevsku kuharicu i himnu što je bila u Dubrovnik na festival, a ka in je gusto uskoči in vištica od Ivice i Marice, jerbo ona zna dobro čini slatko.

9.

Ribar Palunko i njegova žena došli su isto u nas. Bacaju mriže ispo zidina i lovu ribu. Karaju se ko če prin doč do ribe – oli oni oli gnjurac što in izi pola ribe dokle oni dođu iz druge poste. Največi smih bude ka hi vidi Enžu kako trču. “Trčite moji, trčite! I meni je oti framasun više nego jedanput obaša mriže.” Ka se to događa onda oni laživac Pinokijo otvori kladijonicu `ko če prin ariva`, oli gnjurac oli Palunko oli njegova žena. Jole nima. U Čuličke je na repeticije iz latinskoga. “Margaritas ante porcos – jacere, jacere, mala moja.” Vaja nauči kako se latinski reče cipal bataš, a kako cipal skočac.

10.

U nas je kako u raju, kako u bajci. Dokle se u Zagrebu štedi na uredski materjal, na gumice, lapise, puntine, spajalice, na vodi za osvježi grlo da se može boje lagat, mi takih problema nemamo. Odavna je naš Dumašo reka, da ga je cila crkva čula “Ko če loka, neka donese izdoma!” Pravi smo štediše u štediše svega biše. Zato nan nikako ni kjaro ono ponašanje onega povjerenika iz Dubrovnika što je nadgleda stečaj u Šatuš bar. Poslin 40 razbojnika ništa ni ostalo. Što je njima vridilo odnili su, što in ni premalo sve su striskali. Perfin i mramorne ploče od šanka i pisoare u kondut. Svo zlo s tin. Ako nan dođu Barbika i Ken iz Amerike berzo čemo na to zaboravi. Još ka bi nan došle Scila i Haribda  one prijatejice od Odiseja, pa ako se akostaju jedna s jedne, a druga s druge strane konala kako čuvarice ove naše lokve odeka bilo bi nan ko bog. Moglo bi se to ostvari jerbo je Mala Sirena rekla da su jon se javile kartulinon i da su je pitale kako je ode stanje i da če hi ona zvat da dođu.

11.

Baš nan je lipo. Ovega godišča ima čemo duplu feštu. Duple izbore. Angažira čemo Dobru Vilu od Pepeljuge da od tikava i tikvica čini koga čemo zaokruživat. Zvončica od Petra Pana bi če zadužena da ono što neva prospe čarobnim prahon da odma odleti u prdec. Komu se to ne sviđa neka kupi BON-BON ZADOVOLJI SE SAM, pa neka učini male prajce po vlastitu liku i djelu.

PRESJEDNIK SUDA

-Sa če van naša vridna mladica CVITA PIPLICA izrecitira jednu prigodnu prigodnu pjesmicu što se zove ” OVAKO ŽIVE ANTUN-TUN MATUN” . Ala mala hodi.


ANTUNTUN

IZ PRVOGA SELA

STIŽE ANTUNTUN,

U NJEGA JE MALKO

NEOBIČAN UM.

ON POSAO SVAKI

NA SVOJ NAČIN RADI,

MILJUN HI OBEČA,

NIJEDAN NE ODRADI.

DAL VAN ŠTOGO FALI

ON TO POMNO SLUŠA

ZA ISPUNIT SVE VAN ŽELJE

ON JE PRAVA DUŠA.

KAD SE JAKO SMRAČI

SVEČANU RASVJETU PALI

KREPANE DUPINE

I JELENE ŠTO IN GLAVA FALI.

NA RABOTU MISTO SKALAMA

ON LIMUZINON IDE

SA TRONA SVOGA VISOKOGA

PORUČUJE NAM, BRE:

NEČUJEM VAS DOBRO!

VAŠ GLAS ME IRITIRA,

AL ZATO VAN GOVORIN

NI’KO NESMI U ME’ DA SE DIRA.

I VJEČE JE U SKANDELU

IDEJE NJEGOVE RADI

JOŠ MU FALI TAMJAN

TU I TAMO DA NAS KADI.

PRORAČUNSKE SOLDE

RASPODILIT SAM NE UMIJE

SLUGU S KISTON UPOMOĆ ZOVE

DOĐI MI ŠTO PRIJE.

U ZEKOTOVU POTOKU

ON GARAŽU GNJIZDI

POTEMKINOVA SELA

TO JE ZA POPIZDI.

A POVRH LOKVE

KAD MU LUPNE U ŠUFIT

TVORNICE ČE GRADIT

KOLAP ČE VAS STREFIT.

IZ DANA U DAN

OVAKO BISMO MOGLI PRIČAT

ALI OVO JE PISMICA

PA KRAJ TRIBA PARIČAT.

GRADON ON KAD ŠETA

SVI SU DOBRE VOJE

IZBORI SU BLIZU

SVIMA BIT ĆE BOJE.

NE KAŽITE MU ROGE

KAD ZAĐE ZA KANTUN

JER SAM I U SVOM SVITU

ŽIVI ANTUNTUN.

Grigor Čumez

PRESJEDNIK SUDA

Evo ste čuli. Živimo kako u bajku. Ništa nan ne fali. Sve imamo. Lagano tonemo i pivamo “Ka naš brod tone, tone…” Zvona ne zvone, jerbo zvona neče zvoni komu bilo i kako go ko hoče. Zna se ko komanda. “Pasa avanti, non ti kurar di loro.” Blaženi Dumašo, kako je bi pametan.

Ako več propada selo, ne triba da propade običaj. Zato čemo sa poč lipo užeč ovega čombulina, jerbo kako bi reka oni niki lipo ga je vidi na sliku di gori. Fotografije su efektne i atraktivne.

OBRANA

Sa mi je lakše. Ipak se ništa ni prominilo.

Pošalji dalje: