Smiljanini cukarini osvojili i Zagreb

Na netom završenome zagrebačkome sedmome sajmu proizvoda i usluga ruralnih područja Eko-etno Hrvatska, korčulanske slastice Smiljane Matijace zadivile su publiku. Njezini cukarini i amorete dobili su posebno priznanje za najatraktivniji eko-etno hrvatski proizvod.

Ovo je tek jedna u nizu nagrada poznatoj korčulanskoj obrtnici, koja slatke proizvode već 15 godina prodaje u butigi “Cukarin”, te ih po narudžbi plasira i na tržište izvan Korčule.

Smiljanine delikatese dobivene su prema starim korčulanskim receptima koje je izvukla iz prašine noninih bajula i prilagodila nepcu suvremenih sladokusaca. Korčulanski je cukarin postao pravi autohtoni suvenir, a zahvaljujući Smiljani, postao je obvezna preporuka gastronomskih magazina i turističkih vodiča.

Udarna sezona za Smiljanine slastice je ljeto, kad s njima očekuje turiste, a aktivna je i zimi kad ima više vremena za narudžbe koje šalje i izvan Korčule.

– Klašun je delikatesa stara više od sto godina s dodatkom oraha, s mirisom rakije od ruža. Tu su i amarete od mljevenih badema i bombice “Marko Polo” od kreme, oraha i čokolade, nazvane prema topovskoj kugli, koje trebaju podsjetiti na pomorsku bitku pod Korčulom u kojoj je zarobljen najpoznatiji Korčulanin, kaže nam Smiljana i slatku korčulansku priču zaokružuje najnovijim kolačem, stvorenim prije dvije godine, harubicom od rogača u papirnatoj košarici, prelivenoj marmeladom i korom od naranče.
Njezine su slatke delicije postale pravi brand, što potvrđuju i posjeti turista koji dolaze brodovima u grad Marka Pola gdje im je “Cukarin” nezaobilazno, a nerijetko i prvo odredište.

Nagrade

Dubrovačko-neretvanska županija je na 7. sajmu ruralnih proizvoda i usluga Eko-etno Hrvatska, osim za najbolji gastronomski doživljaj, osvojila i niz drugih nagrada i priznanja.

Likeri Antunović tako su ove godine osvojili šest zlatnih medalja, osam srebrnih i jednu brončanu za svoje likere i rakije. Veliku zlatnu medalju osvojili su za voćni liker od rogača. Zure Lumbarda za svoje likere i rakije nagrađen je s tri srebrne i jednom brončanom medaljom, dok je medar Ivo Vlašić iz Dubrovnika primio posebno priznanje za svoj cvjetni med

Ž.P. (Slobodna Dalmacija)

Pošalji dalje:

3 komentara “Smiljanini cukarini osvojili i Zagreb

 1. Karmen (Uredi)

  Čestitke gospodji. I sad neka ona ima plaću kao precijenjene diplomate ili Ministar turizma Bajs, rodjen u Pakracu, sa završenim fakultetom prava bez dana rada u turizmu i bijednim znanjem jezika.

  Hvala gospodjo Smiljana na svemu sto ste do sada napravili na promoviranju Korcule i Hrvatske.

  Lijep pozdrav.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Ivana (Uredi)

  Smiljana, čestitke, cukarini i ostale delicije u tvom malom dučanćiću na Korčuli uvik rado jedem, iako mi kalorije se množe, ali odoliti takvim ukusima , mirisima i hvale vrijednom majstoru kao što si ti, nemogu odljeti.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Ivana (Uredi)

  Smiljana, čestitke, cukarini i ostale delicije u tvom malom dučanćiću na Korčuli uvik rado jedem, iako mi kalorije se množe, ali odoliti takvim ukusima , mirisima i hvale vrijednom majstoru kao što si ti, nemogu odoljeti:))

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.