Pripreme za Marko Polo fest

Tradicionalni XVI MEĐUNARODNI “MARKO POLO FEST” festival pisme i vina ,ove godine  će se održati 22,23 i 24. srpnja u gradu Marka Pola,koji je i svojevrsna atrakcija uz srednjovjekovne kule i zidine,pod čijim imenom ovaj festival s ( 15) petnaestogodišnjom tradicijom i iskustvom zauzima značajno mjesto kao promotor i promicatelj autohtonih i tradicionalnih vrijednosti u kojima je klasifikacija proizvodnje i proizvoda osnovni preduvjet i same tržišne opstojnosti,što ga i svrstava kao najraspjevaniji otok među deset najpoznatijih Međunarodnih festivala u Europi u kojima je klasifikacija proizvodnje i proizvoda i osnovni preduvjet same tržišne opstojnosti.

U 15.godina postojanja svojom pjesmom i vinom ostavlja za sobom dah dalmatinskog, hrvatskog, sredozemnog i međunarodnog okruženja.

Organizator Festivala je natječajem upoznao autore i pjevače,
koji imaju želju sudjelovati na Festivalu, da su obavezni izvršiti prijavu skladbe najkasnije do: 30. travnja, 2011. godine .

Prema podacima Ivana Šegedina korčulanskog kantautora i direktora Međunarodnog Marko Polo festivala,svaka godina donosi organizacijske novosti, iako se ljubomorno čuva onaj provjereni dobro poznati dosadašnji standard kojim će se kao i prošlih godina uoči prve festivalske večeri održati “FEŠTA OD VINA”, na kojoj pravo natjecanja imaju proizvođači vina cijelog svijeta. Ocjenjivački sud je sastavljen od profesionalaca, enologa a pravo na degustaciju vina imaju i estradne zvijezde tj. izvođači, glumci, pjevači i predstavnici zemalja, učesnica Festivala.

Iako je zimsko korizmeno vrijeme,operativni centar radi.

U Korčuli smo susreli i poznatog skladatelja Jure Perdija „Bura“(rođeni korčulanin,živi u Zagrebu) koji je gotovo na svim festivalima bio sudionik i njegove skladbe izvodili poznati pjevači,prošle godine i pobjednik skladbom za najbolji tekst Branke Mlinar  „Dalmatinska duša“ uz aranžman Stipice Kalogjera) u izvođenju poznate klape Kumpanji.

Skladatelj Bura ponosito ističe da je Korčula uz svoje kulturno povijesne znamenitosti postala zahvaljujući ovom festivalu i mjesto suradnje i prepoznavanja mnogih glazbenih sastava i solista koji iza sebe imaju zavidne karijere, čime festival omogućava gradu i otoku višednevni boravak poznatih glazbenih imena, jer u Korčuli izvan festivalskih dana rijetko nastupa po neko poznatije ime. Osim toga Korčula je i tkz „odskočna daska“ odakle mnogi pjevači postaju poznata imena. Prošle je godine po prvi put nastupio Međimurski etno pjevač Mirko Švenda „Žiga“ koji se ove godine natjecao za pobjednika DORE.

Direktor festivala Ivan Šegedin najavljuje ne samo kulturno zabavnu manifestaciju, nego i turističku jer će domaćim i inozemnim gostima i potrošačima: prezentacijom, degustacijom i ocjenjivanjem proizvoda na ”bancima”, što se posebno razlikuje od modela sajma i prostora a i vremena približiti sve Hrvatske autohtone i tradicionalne proizvođače .

Radi podsjetnika, prošlogodišnji je pobjednik i osvajač Grand prix festivala bila Neda Ukraden s pjesmom “Dalmacijom zagrljeni” autora Ivana Šegedina uz aranžman Tonija Eterovića,dok je nagradu stručnog suda osvojila Nera Ban i klapa Proizd s pjesmom “Živim za tebe”, a nagradu publike grupa “The 4 Play” iz Slovenije s pjesmom “New Generation”, oni su imali i najbolji scenski nastup. Najbolji tekst je imala pjesma “Dalmatinska duša” u izvođenju klape Kumpanji.
Nagradu Hrvatskih radijskih postaja osvojio je Vinko Coce s pjesmom “U osmjehu tvome” Ivana Šegedina ,dok je najbolju Dalmatinsku skladbu “Zapivaj klapo moja” izvela klapa Sveti Juraj-HRM.

Posebnu nagradu direktora festivala Ivana Šegedina dobila je Ivanka Boljkovac, a Boris Babarović nagradu umjetničkog direktora Nenada Vilovića uz čestitke na 50 godina njegove grupe Crveni koralji.  Tomislav Nosić je dobitnik nagrade TZ Korčule s pjesmom “Hajde reci”, a najbolju interpretaciju je imala mlada Jovana Mustur iz Herceg Novog s pjesmom makedonskog autora Igora Cvetkovskog Dali mogu voljeti. Talijanski pjevač Michele Gallo s pjesmom Malinconia je bio proglašen najboljim stranim pjevačem i kad je nedavno imao koncert uz tv prijenos talijanske televizije svojoj je publici pojasnio da je pjevao u gradu Marka Pola.

Tekst i snimak : Niko Perić

Na slici : Susret u prolazu i „ćakula“ o festivalu: direktor Ivan Šegedin i skladatelj Jure Perdija Bura.

Pošalji dalje: