Novi pastir Dubrovačke biskupije

Blagoslovom, koji je udijelio novi dubrovački biskup, monsinjor Mate Uzinić, u Katedrali te ispred same stolne crkve završena je u subotu, 19. ožujka oko 13 sati sveta misa te obred ređenja, kojeg je predvodio glavni zareditelj splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, dok su suzareditelji bili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i zadarski nadbiskup i do danas apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, dojučerašnji dubrovački biskup Želimir Puljić.

– Neka Vas prati zagovor svetoga Vlaha, ponosnog parca grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije – kazao je u čestitci nadbiskup Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Dubrovačka biskupija, podjeljena je u pet dekanata i ima 61 župu i tri samostalne kapelanije, pozdravila je novog dubrovačkog biskupa.

– Vjerujemo kako ćete biti biskup za ljude, što stoji i u vašem geslu ‘Od ljudi za ljude’ – istaknuto je na kraju pozdravnog govora. Zahvaljeno je bivšem dubrovačkom biskupu, mons. dr. Želimiru Puljiću, koji je bio na čelu dubrovačke biskupije od 1990. godine.

Nakon pozdravnih govora novozaređenom biskupu, mons. Mate Uzinić je uputio svoju pastirsku riječ.

– Ovaj trenutak bi trebao biti i jest zahvalnost svima koji su ovo omogučili. Na prvom mjestu je Bog, koji je vodio povijest ove Biskupije i moju povijest, koje je sad ujedinio. Hvala svetom Ocu Benediktu XVI. na ukazanom povjerenju. Obećavam mu vjerno vršenje službe – kazao je dubrovački biskup Mate Uzinić.

– Koliko lijepih riječi, želja, obećanih molitava, kakva dobrodošlica, i koliko velikih očekivanja. Nadam se kako vas neću razočarati, kako ću postati biskup o kakvom govorite i kakvog ste željeli. Vaš biskup Vas treba, jednako koliko vi trebate mene – dodao je Uzinić.

Tonči Vlašić

Pošalji dalje: