Ante Žanetić carinik godine

U akciji Hrvatske turističke zajednice pod nazivom „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“ ovogodišnji djelatnik godine u kategoriji “carinik” je Ante Žanetić, zaposlenik korčulanske ispostave Carinarnice Dubrovnik.

Nagradu doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad i doprinos u hrvatskoj carinskoj službi u kojoj radim već 20 godina. Znao sam da sam nominiran, ali nagradu nisam očekivao – sramežljivo priznaje 49-godišnji otac dvoje djece koji je u carini od osnutka hrvatske carinske službe.

Ante kaže kako posao voli i obavlja ga temeljito – po pravilu službe. Dokaz tomu je nagrada koju je prije četiri godine dobio kada je na području Korčule otkrio crni čarter.

Posao carinika na Korčuli je dinamičan i nikad dosadan. Mnogo je anegdota, a mnogo se toga ne smije kazati – kaže Žanetić. Među zanimljivijim situacijama spominje švercanje sirom, cigaretama, pršutom iz Crne Gore i Italije na brodovima u međunarodnoj plovidbi.

Ljeti mu je posao najviše vezan za kontrolu brodova u međunarodnoj plovidbi. Posla je mnogo jer je Korčula nakon Dubrovnika druga po broju pristajanja kruzera. S raznim plovilima koja prolaze carinu ljetos je u Korčulu stiglo stotinjak tisuća putnika, a Ante je među prvima koji ih dočekuju.

On zna da opuštenost, smiješak bez ukočenosti i strogoće mnogo znači. Posebice dobro dođe kvalitetna informacija, a putnike najviše zanima što ih u gradu očekuje od suvenira, dobrog restorana, taksija itd. Naj-carinik je uvijek spreman ljubazno pomoći. Jer pored propisanog izgleda i urednosti, gostoljubivost i ljubaznost na prvome su mu mjestu, zaključuje Ante.

Željan Petković/EPEHA (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje:

3 komentara “Ante Žanetić carinik godine

 1. prijatelj (Uredi)

  Čestitke i pohvale Anti. Sigurni smo da je to zasluzio jer je uistinu jedan vrijedan i dobar covjek u cijem se drustvu uvijek osjecate ugodno i veselo. Svaka cast !

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Tonči Petković (Uredi)

  Dragi prijatelju, čestitam!
  Nažalost malo kasnim jer me nije bilo par setemani! Svaka čast!
  e kad bi ovi što pišu znali, pa prenijeli čitateljima dijelič tvog duha i koju štoriju onako kako to ti znaš i umiješ, dobili bi oni i Pulitzerovu nagradu! Jedva čekan lito i đir sa tobon uvećer ili čakulu kod Nenota!
  Lijepi pozdrav!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Bas mi drago za Anteta.Neka neka,sto vise nagrada i priznanja to boje za svih na skoju.

  Lipi pozdrav

  p.s.

  tonci vidimo se za 6 dana u zg.

  Ovo mi para kako ono kad je bracanin napisa u oglasu od osmrtnice zeni..ono da ispuni do kraja.

  …prodaje se uje;)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.