Damir Markovina održao ‘Kraljev govor’ i predstavio otok Korčulu

Čarima otoka Korčule nije mogao odoljeti niti britanski kralj Edward VIII

Zagreb, 23. ožujka 2011. – U sklopu ovogodišnjeg turističkog sajma CroTOUR i prilikom predstavljanja turističkih zajednica otoka Korčule s kojeg je i sam porijeklom, glumac Damir Markovina prepričao je malo poznatu anegdotu o britanskom kralju Edwardu VIII-om, odnosno njegovim najromantičnijim trenucima provedenim na otoku Korčuli.

Naime, legenda kaže da je kralj Edwad VIII u ljeto 1936. godine na proputovanju Jadranom sa svojom odabranicom Wallis Simpson pristao u Lumbardu na otoku Korčuli gdje se mimo protokola i predviđenog putovanja za Dubrovnik odlučio na kupanje na pješčanoj plaži Bilin žal. Magičnoj privlačnosti otoka Korčule nije mogao odoljeti te je tako produžio svoj boravak na otoku, a koliko je razdragan bio govori i činjenica da je plesao čak i kolo s lokalnim mještanima te na taj način dodatno prkosio krutim običajima tadašnje kraljevske obitelji. O svome iskustvu na otoku Korčuli početkom prošloga stoljeća Eduard VIII bi bez sumnje imao lijep govor.

Uz Damira Markovinu, čari otoka Korčule predstavili su i domaćini, voditelji turističkih zajednica otoka i to redom s jednog kraja otoka na drugi: TZ Vela Luka, TZ Blato, TZ Smokvica, TZ Grad Korčula i TZ Lumbarda, a samom događaju su nazočili brojni poznati Korčulani, među njima živuća legenda Branko Žuvela-Doda, autor najpoznatije pjesme škoja: “Sjećanje na Velu Luku” koji je neumorno kanta i zabavljao prisutne sa svojom veselom klapom.

Čitavu prezentaciju i druženje popratilo je nekoliko nacionalnih TV i radio postaja te tiskanih i internet medija.

Pošalji dalje: