Započela kruzing sezona

Danas su u Korčulansku luku uplovila dva manja turistička broda Artemis i Athena koji plove u aranžmanu američke kompanije GrandCircle i sa stotinjak putnika započeli ranije nego prošlih godina sezonu dolazaka ovih popularnih kruzera.

Lijepo i sunčano vrijeme omogućilo je stranim turistima panoramsku šetnju Korčulom uz posjet kulturno-povijesnim znamenitostima.

Ova će dva broda imati i najviše pristajanja u Korčuli, svaki vikend do kraja listopada ove godine kada imaju i ugovorene posjete Dubrovniku, Hvaru, Neumu i Kotoru.

U Korčuli ističu zadovoljstvo sve većim interesom turističkih agencija i brodarskih kompanija koji su za ovu godinu već rezervirali 190 pristajanja što ovaj grad svrstava u najposjećenije jadranske luke poslije Dubrovnika, čime se povećava dolazak za 20 brodova više nego prošle godine, kada su najviše dolazaka ostvarili brodovi pod zastavom Bahama, Bermuda, Malte, Paname, ali i Europskih zastava Francuske, Velike Britanije, Belgije i Nizozemske.

U odnosu na prošlu godinu i ove 2011. najviše uplovljavanja se očekuje u lipnju 27 i listopadu 25.

Žarko Klisura iz Županijske Lučke uprave Korčula iznio je podatak da je u prošloj godini zabilježeno 212 dolazaka inozemnih brodova na kružnim putovanjima, kojima je ukupno dovezeno 73,421 putnika, dok je u 2009. godini bilo 182 broda sa 55,786 putnika.

Najmanje ih je u 2010. godini uplovilo u veljači, samo 5, te u studenom i prosincu po 6, a najviše u rujnu 32 koji su dovezli 12,224 posjetitelja. U odnosu na prošlu godinu, i ove 2011. najviše uplovljavanja se očekuje u lipnju 27 i listopadu 25. Uz ovih sigurnih 190, stižu najave za još 37 manjih brodova s 100 do 300 putnika koji su i najbolji potrošači, jer nažalost brodovi preko 500 turista imaju sve potrepštine osigurane u brodskim trgovinama, što je i Korčulu svrstalo među Jadranske gradove gdje gosti s kruzera troše najmanje, u prosjeku 30 eura po osobi.

Od većih brodova će dolaziti: Aurora sa 2,100 turista, Arcadia 2,400, Grand Mistral 1,300, Bal Modal 1,350,Queen Elizabeth 2,000,Artania sa 1,200, ali i još veći koji na svojim palubama imaju više stanovnika od grada Korčule su: Niew Amsterdam koji će 17. listopada dovesti 3,000 turista. Queen Victoria će 4. svibnja dovesti 2,000 turista, zatim 6. lipnja Ventura sa 3,500 putnika ili Azura koji će pristajati od 6. svibnja do 30.listopada

2011. u Korčulu dolaziti 8 puta s prosječno 3100 turista.

Nažalost, svi ovi brodovi neće pristajati uz korčulansku obalu koja je mala, nego će se sidriti u Pelješkom kanalu i odatle se putnici brodskim čamcima prevoze do Korčule.

Za prihvat većih brodova Korčula mora dobiti veću luku, čija se izgradnja planira u tijeku ove godine na lokaciji Polaćište (2 km udaljeno od grada) gdje će prema riječima ravnatelja Županijske lučke uprave Korčula Vedrana Lelekovića biti dulji krak za pristajanje kruzera do 200 m duljine, drugi dio bi služio za brodove koji održavaju duž obalnu liniju (Jadrolinija-trajekti tipa Marko Polo 127 m,) i treći pristan za manje trajekte (od 50 do 90 m) na liniji preko Pelješkog kanala i do Drvenika. Na samom pristaništu predviđen je smještaj za 200 automobila na ukrcajnim i iskrcajnim trakama, te za Korčulu veoma značajno i parkiralište s 200 parking mjesta, čime bi se sami grad oslobodio prometnih gužvi na dosadašnjoj maloj obali. Za korisnike sadržaja nove luke će se izgraditi novi carinski prijelaz,a od pratećih sadržaja opskrbni centar,kao i prostori za rad svih službi vezanih uz pomorski promet (lučka uprava, pomorska policija,carina, putničke agencije…).

Nikola Perić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

4 komentara “Započela kruzing sezona

  1. zz (Uredi)

    ma dajte molim vas ovi brodovi uplovljavaju cilu zimu
    ne lažirajte informacije

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.