Sanacija i dogradnja luke Zavalatica

zavalatica

Čara – Nakon višegodišnje bojazni urušavanja lukobrana u luci Zavalatica (MO Čara) „Konstruktor“ d.d. iz Splita je započeo radove na sanaciji i rekonstrukciji luke. Troškove od 7 milijuna kuna osigurali su zajedničkim sporazumom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH (6 milijuna kn) i županijska lučka uprava Korčula (1 milijun).

Prema podacima Julija Marelića predsjednika MO Čara, radovi bi prema ugovoru trajali oko 6 mjeseci, Luka u Zavalatici je od izuzetne gospodarske i turističke važnosti koliko za Čaru toliko i za cijeli otok Korčulu i županiju Dubrovačko-neretvansku, jer je sagrađena u doba Austrije, kada je imala i značajnu ulogu u brodskom prijevozu kad nije bilo vozila i cesta, i bila je u prošlosti izvozna vinska luka, a danas moderno, naseljeno urbanizirano mjesto.

Danas Čara zahvaljujući zamahu vinogradarstva i maslinarstva te raznolikoj kućnoj radinosti skupa s ribarstvom brzo mijenja fizionomiju u kojoj turizam ima najbrži tempo razvoja, što je i glavnina zarade obiteljima koje sada nakon izgradnje luke očekuju i zadržavanje mlađih koji u tome vide vlastitu egzistenciju.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje:

4 komentara “Sanacija i dogradnja luke Zavalatica

 1. tr67 (Uredi)

  Kako je netko mogao dozvoliti ovakve radove u turističkoj sezoni ? Ovo je užas!!!!Priča se o nekakvoj recesiji i kako će nas turizam spasiti, a abnormalnom bukom se doslovno tjeraju gosti.Tko je samo to smislio ?!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. florio (Uredi)

  To je toliko bučno i toliko neugodno, tako da tko god da je odobrio ove radove u srcu sezone, očito ne zna što je odobrio.Uništili su i tako lošu i recesijsku sezonu.Sramota.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Mediaveli (Uredi)

  Ja mislin da je zabrana rada u sezoni – kolikogo s turističkega aspekta izgledala potribna – potpuno neustavna. Ustav daje svima pravo na rad i to ne samo nike misece u godini, jerbo se i porez plaća cilu godinu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.