SRCE za SRCE

Humanitarna udruga „ Korčulansko- Pelješko srce“ održala je u petak (25.ožujka 2011.) svoju Godišnju skupštinu i kino dvorani u Korčuli na kojoj su  članovi skupštine i prihvatili Dnevni red s mnogo točaka, nažalost i maloga broja ljudi, čiji je izostanak simpatično opravdao predsjednik Skupštine Svemir Vilović spomenuvši veliki broj građana i donatora koji pomažu svaku aktivnost ove udruge, koja je na Skupštini prihvatila Izvješće o radu kojega je podnio predsjednik Upravnog odbora dr. Davor Podbevšek, kao i financijsko izvješće blagajnika Tea Divića i Nadzornog odbora Marka Farca, kao i plan rada za ovu godinu prema izvješću dr. Josipe Kordić.

Članovi skupštine su razrješili članove UO  Jakšu Mateljka i Rencija Milinukao i člana NO Antu Miloslavića koji su osobno tražili razrješenje, nakon čega su na njihova mjesta izabrani Slavojka Arsenijević, Mirko Šain i Velimir Zokić. Usvojena je i ostavka blagajnika Tea Divića na čije će mjesti UO izabrati novoga.

Predsjednik udruge prim. dr. Davor Podbevšek je kroz izvješće o radu za proteklu godinu posebno naglasio do sada najuspješniju humanitarnu akciju na ovim prostorima ,što je rezultiralo plaćanjem nabavke od 715.000 kn za najsuvremeniji ultrazvučni uređaj za  pregled srca i trbušnih organa sa izvanrednim dijagnostičkim mogućnostima. Uz  novi ultrazvuk nabavljena je i odgovarajuća  kompjuterizirana radna stanica koja ima mogućnost  naknadne obrade  i  telemedicinskog prijenosa podataka te specijalni ležaj za ultrazvučne preglede.Uređaj je postavljen u internističkoj ambulanti Doma zdravlja u Korčuli gdje je već u 3 mjeseca rada obavljeno 400 pregleda pacijenata s podrućja Korčule i Pelješca, otkrivena su i oboljenja, ali ranom dijagnostikom i uvjerenje da je aparat i medicinski tim pomogao pacijentima, koji su inače oslobođeni plaćanja pregleda.

Dolazi i turistička sezona u kojoj će ovaj ultrazvučni uređaj  značajno povećati zdravstveni standard naših stanovnika i  sigurno će biti dodatni  poticaj za razvoj cjelokupne zdravstvene službe na području otoka Korčule i  poluotoka Pelješca., a namjenjen je i za potrebe hitnih pregleda turista i svih posjetitelja ovog područja, kazao je dr. Podbevšek uz najavu slične akcije za nabavku druge najsuvremenije  kardiološke opreme koja će služiti na dobro svim  ljudima u svrhu poboljšanja preventivnog i terapijskog djelovanja u segmentu kardiovaskularnih bolesti, te uključivanja stanovništva u borbi protiv bolesti srca, jednog od najčešćih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu,upozorio je dr. Podbevšek koji i kao specijalist internist u DZ Korčula putem lokalne radio postaje vodi edukacijski ciklus emisija o bolesti srca i krvnih žila.

Prema izvješću aktivnosti u tijeku prošle godine ( pa i od osnivanja udruge u rujnu 2009.) organizirano je više humanitarnih priredbi u Korčuli i Orebiću,što će se nastaviti i u ovoj godini.

Aktivistica s Pelješca dr.Josipa Kordić je u ime UO spomenula i ostale ovogodišnje aktivnosti ove humanitarne udruge „Korčulansko-Pelješko Srce“ kao : omasovljenje članstva na cijelome otoku Korčuli uz preventivne preglede i pacijenata koji pripadaju Domovima zdravlja u Blatu i Veloj luci,predavanja u školama,dok će nova akcija prikupljanja novaca pomoći u nabavci opreme internističkoj službi u DZ Korčula gdje je potreban EKG ultrazvuk i uređaj za ergometriju u kardiološkom laboratoriju.

Prihvaćen je i prijedlog Borisa Marelića zamjenika predsjednika UO ove udruge o stipendiranju mladoga liječničkog kadra, što će uz internistički tim uštedjeti troškove putovanja pacijenata, jer će moći u Korčuli obavljati preglede kao i u bolnici.

Autor ovog napisa koristi pristanak brojnih sugrađana i pacijenata da se zahvalimo svim aktivistima spomenute udruge koji su bez naknade  radili veliki posao, i njihovo je veliko srce kucalo za svačije srce.

Tekst i snimak : Niko Perić

Na slici su članovi Upravnog odbora

Pošalji dalje: