Od Dubrovnika do Korčule avionom!

Njemačka kompanija „Europski obalni zračni prijevoz“ (ECA) za nekoliko mjeseci povezat će hidroplanima otoke s kopnom, donosi današnja Slobodna Dalmacija. U razgovoru s čelnikom kompanije Klaus Dieter Martinom saznaje se kako u dogovoru sa središnjim državnim vlastima u Zagrebu ova tvrtka užurbano razrađuje plan „zračnih autocesta“ prema naseljenim jadranskim otocima i obalnim gradovima.

U Zagrebu je još ranije osnovana hrvatsko-njemačka tvrtka koja je imala namjeru odraditi taj posao, no zbog prevelikog gubitka vremena oko ishođenja koncesija i dozvola od svih gradova i županija, moralo se uspostaviti direktne kontakte sa predstavnicima hrvatske Vlade kako bi projekt mogao zaživjeti što prije. Tako se u kontaktima s potpredsjednikom Vlade Domagojem Miloševićem i ministrom Đurom Popijačem, prema riječima Martina, došlo do zaključka da je uspostava „zračne autoceste“ od državnog značenja za Hrvatsku pa će dobiti svu logističku pomoć središnje vlasti u Zagrebu.

Prema projektu, prva faza koja bi trebala početi već ove godine, bila bi uspostava veze Splita i Dubrovnika s Hvarom i Korčulom, ali i drugim južnojadranskim otocima (Vis, Lastovo). Također, povezalo bi se i Zadar, Rijeku i Pulu s otocima središnjeg i sjevernog Jadrana (Rab, M. Lošinj…).  Za slijetanja i polijetanja koristilo bi se 30 morskih luka.

U drugoj fazi planira se povezati dvije jadranske obale, odnosno uspostaviti zračne veze s talijanskim obalnim gradovima (Brindisi, Ancona, Bari, Rimini, Venecija, Trst…), ali i onima u unutrašnjosti (Bologna, Padova…).

Prema procjenama, primjerice, od Dubrovnika do Lastova bi se letjelo 25 minuta , a moglo bi se polijetati iz Zračne luke Dubrovnik ili luke Gruž. Let do Korčule u trajanju od 20 minuta koštao bi, kako su pedantni Nijemci već izračunali, 43 eura. Ukoliko bi se karta naručila ranije bila bi i znatno povoljnija. Ukoliko država prepozna ovaj projekt i pomogne ga državnim poticajima (kao u slučaju brodskih linija) cijene bi se prepolovile pa bi u najgorem slučaju, po ovim predviđanjima, bile duplo skuplje od karata na sadašnjim brodskim linijama.

dv

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Od Dubrovnika do Korčule avionom!

  1. ajmee (Uredi)

    Fala bogu, da se ovo više pokrenulo, samo me strah da ovo opet ne bude patka, svakih par godina, se ova priča probudi i to bude ko gotova stvar i onda nekim čudom sve opet propade. Jedino je sramota što nam se drugi moraju trudi oko nečeg što bi triba bit strateški interes otoka, umisto stranih firmi mogli smo ovo, sami izvest putem javno privatnog partnerstva i imat kontrolu nad cijenom i linijama. Ali bolje išta nego ništa, ovo može samo donit dobra otocima, i bar ćemo imat alternativu jadroliniji. I mi i gosti!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.