Porinut policijski ophodni brod ‘Josip Jović’

U velolučkom brodogradilištu Montmotaža – Greben danas poslije podne svečano je obavljeno krštenje i primopredaja policijskog ophodnog broda „Josip Jović“. Kuma broda bila je majka Marija, prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u domovinskom ratu Josipa Javića. Ophodni brod „Josip Jović“ naručio je MUP RH  za policijsku ophodnju naše plave granice, sukladno obavezama iz Schegenskog akcijskog plana.

Patrolni ophodni brod prvi je brod tipa A izrađen prema ugovoru o gradnji, opremanju i isporuci plovila, koji je MUP potpisao sa zajednicom šest domaćih malih brodogradilišta 31. kolovoza u Zagrebu. Brod je dug 24,6 metara, širok 6,2 i visine 3,09 metara. Pokreću ga dva dizel motora snage 1050 KW. Plovi ophodnom brzinom 25 čvorava. Brod je prvenstveno namijenjen za nadzor unutarnjih mora, državne granice, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološkog – ribolovnog pojasa RH, uključujući motrenje, praćenje te kontrolu brodova i brodica.

Direktor brodogradilišta Mladen Žanetić kazao je; posebno mi je zadovoljstvo da danas u našem brodogradilištu u ime svih radnika i u svoje osobno, povodom ove svečanosti mogu pozdraviti članove obitelji prvog poginulog redarstvenika Josipa Jovića, ministra unutarnjih poslova RH gosp. Tomislava Karamarka, ministra graditeljstva Branka Bačića i glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića.

Brod je u potpunosti projektiran, izgrađen i opremljen u velolučkom brodogradilištu pod nadzorom Hrv. registra brodova. Jednom riječju naš Hrvatski proizvod. Zahvaljujem se svim radnicima i kooperantima, koji su izuzetnim angažmanom i kvalitetom doprinijeli da prvi brod bude isporučen u ugovorenom roku na obostrano zadovoljstvo MUP-a i naše, te dodao, uvjereni smo da će i drugi brod tipa „A“ biti isporučen prema ugovoru u lipnju ove godine. I na kraju zahvaljujem se u ime brodogradilišta i članovima zajednice ponuditelja, Vladi RH, a posebno ministru Tomislavu Karamarku što su na ovaj način iskazali povjerenje u hrvatsku malu brodogradnju, i pomogli njen opstanak, ali i budućnost.

Ministar Tomislav Karamarko: Iznimna mi je čast biti danas u velolučkom brodogradilištu i prisustvovati ovoj svečanosti, kojom ćemo još jednom odati počast pokojnom Josipu Joviću, mladom čovjeku i domoljubu koji je žrtvovao život za Hrvatsku i svojim herojstvom neprolazno zadužio svoju Domovinu i svih nas. A brod, dragi prijatelji – svaki brod kao i svaki čovjek – ima svoju priču.

I sam je život  poput plovidbe, i naša povijest tek je jedna olujna plovidba kroz nemirna mora, tjesnace i vjetrove. Dragi prijatelji, Hrvatska se trenutačno nalazi samo na korak od ulaska u EU i kao članica tog saveza mora održati određene standarde. Nadzor državne granice na moru obaveza je po Schegenu. I zato neka ovaj brod koji plovi najljepšim morem na svijet, neka ponosno nosi ime jednog od naših junaka, ime Josipa Jovića! Neka plovi sretno i dugo. I neka bude ugodno radno mjesto posadi broda. Zapisnik o primopredaji broda „Josip Jović“ u ime brodogradilišta potpisao je
direktor Montmontaže – Grebena Mladen Žanetić, a MUP–a ministar Tomislav Karamarko.

Svečanosti su bili nazočni članovi obitelji Josipa Jovića, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar Brako Bačić, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić sa suradnicima, župan naše županije Nikola Dobroslavić, generalni direktor Montmontaže Mladen Antunović, načelnici Općina Blata, Lastova i Vele Luke.

Svečanost je uveličala svojim nastupom mješovita klapa FD „Kumpanija“

M.Cetinić

Pošalji dalje: