Grad u plastici

15. travnja su učenici Osnovne škole „Petra Kanavelića“ iz Korčule u svojim slobodnim aktivnostima petkom ponovili prošlogodišnje aktivnosti sakupljanja odbačenih plastičnih čepova i s njima na Trgu pomirenja popunjavali kredom obilježene linije tlocrta i plana staroga grada Korčule.

Dok su oni gradili svoj grad,njihove su im učiteljice objašnjavale kako je građen ovaj srednjovjekovni kameni grad,i tako su djeca kroz igru integrirali naučenu nastavu.

Između učiteljica je veliki posao učinila Luči Farac iz područne škole u Račišću  koja je prije nekoliko godina započela sa svojim učenicima prikupljati odbačene plastične čepove i tako ukazati javnosti na problem zbrinjavanja plastičnog otpada na Korčuli. Naime kad je započeo otkup plastičnih boca, korčulanske plaže i šume su bile prepune čepova koje nitko nije htio. Korčulanski osnovnoškolci i njihovi nastavnici htjeli su privući pažnju na problem otkupa plastičnog otpada na otoku i biti dio rješenja tog problema.

Taj se eko pokret proširio tako da se čepovi skupljaju i drugim regijama i šalju korčulanima na pohranu.

I sada je nastao problem gdje čuvati čepove. Od Gradske uprave nisu dobili potreban prostor za skupne edukacijske ekološke aktivnosti, pak su djeca i njihove učiteljice uz pomoć roditelja započeli skupljene čepove donositi svojim kućama.I od 70 tisuća čepova sakupljenih do prije godinu dana, sada se u kutijama nalazi preko 400 tisuća čepova,kojima će se za Uskrsne školske praznike prikazati zemljišna kugla.

Njihovu akciju snima i BBC televizija čija ekipa boravi u Korčuli kako bi zabilježili i procesiju na Veliki petak.

Tekst i snimak : Niko  Perić


Pošalji dalje: