Od Haaga do Pelješkog mosta

Sjednica Skupštine Županije dubrovačko neretvanske započela je vijećničkim pitanjima posvećenima osudi dvojice hrvatskih generala u Haagu.

Miho Baće (HSLS) pitao je župana kakav je njegov stav o sramotnoj presudi generalima, obzirom da na brojne zločine na dubrovačkom području širem nije nitko odgovarao? – pitao je Baće te također županu Nikoli Dobroslaviću uputio i pitanje je li istina da je gradonačelnik Korčule pokušao gradsko zemljište prebaciti iz građevinskog u zelenu zonu, a  privatno zemljište slične veličine iz zelenog u građevinskog kako je to objavio Dubrovački vjesnik, te da je to razlog izvanrednih izbora? Je li državno odvjetništvo pokrenulo istražne radnje kako bi utvrdilo je li netko tu stekao imovinsku korist – pitao je Baće. Župan Nikola Dobroslavić odgovorio je kako ne smijemo pasti u zamku izjednačavanja EU i haškog suda, moramo pobijati nepravednu presudu i što prije sjesti za europski stol – rekao je župan, a na pitanje o korčulanskoj zemlji odgovorit će pismeno.

Jadranka Ničetić (HNS) pitala je o napuštanju liječnika u dubrovačkoj bolnici, a u našoj bolnici se zapošljavaju pravnici, sada ih ima četiri. Koliko ih još treba u našoj bolnici – pitala je J. Ničetić te iznijela slučaj školovanja pijanistica Anne i Marije Konkov pitajući zar se promjena profesor a nije mogla izvesti drugačije i zar se nije mogao ublažiti stres djeci, te što će župan učiniti da one normalno nastave i završe školsku godinu. Župan je ustvrdio kako je situacija u bolnici upravo suprotna te da dolaze novi liječnici, a što se tiče malih pijanistica Konkov, napomenuo je kako će posebno razgovarati s ravnateljem Umjetničke škole no da se pravila moraju poštovati.

Ivicu Martića HDZ zanimalo je kakva je situacija u JP Libertas, a župan je izvijestio o stanju pregovora oko subvencija te je ponovio stav županije da nije dobro da se Grad Dubrovnik odvaja od susjednih općina jer je to greška, a što se tiče prijevoza školske djece ponovio je i kako županija ima ugovor sa Libertasom i da se nada da će ga poštovati.

Cestovno prometna problematika zanimala je više vijećnika pa je Petar Jelčić (SDP) istaknuo kako se na  trasi autoceste od Vrgorca prema Pločama ne radi  ništa, a neće se, rekao je, graditi ni Pelješki most pa je pitao župana da mu pismeno odgovori što je s time?

Pasko Pendo (HDZ) pitao je što je s ponudom gradonačelnika Dubrovnika da grad financira dio primorske ceste od Gromače do Riđice, a župan je odgovorio kako će Županija to i prihvatiti i ŽUC će potpisati ugovor s Gradom da ubrzano projektira tu cestu, a grad će riješiti imovinsko pravne odnose.

Mladen Marelić (SDP) pitao je kakve su aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta  jer se tamo obavlja demontaža strojeva i koliko će  hrvatska država platiti za prekid radova. – Cesta prema Vrgorcu se radi, na gradilištu se vidi da se tuneli grade, a rok je 2012. godina. Što se tiče mosta postoje poteškoće oko financiranja, bez obzira što je država predvidjela 100 milijuna kuna za ovu godinu, a mi smo pokušavamo povećati na 400-500 milijuna kuna ne bi li se radovi nastavili – odgovorio je župan Dobroslavić. Marelić je pitao i o problemu više poljoprivrednih zadruga s Korčule zatražile koncesiju na zemljišta gdje je planirani dugogodišnji nasadi, no odbijeni su uz obrazloženje da PZ nije registrirana za sadnju, a koncesiju je dobio čovjek koji je uložio samo 20.000 kuna u tvrtku. Na obećanje iz Vlade RH da će se to riješiti, sada su opet odbijeni, a što ste župane do sada vi napravili jer ste od listopada o tome upoznati, pitao je Marelić, zatraživši pisani odgovor? Trafostanica u Pločama je gorući problem u Dolini Neretve, građani su tražili drugu lokaciju od predložene u centru grada. Premještanje je tražila građanska inicijativa, što je na skupu podržao i župan te obećao sastanak s predstavnicima HEP-a kako bi se promijenila lokacija iz centra grada.

– Što ste do sada učinili – pitao je Marijan Scipioni (HDZ), a župan je odgovorio kako se sastanak u HEP-u ima održati u srijedu. Sada smo u procjepu, jer treba poštovati i rokove što je bitno za Luku Ploče i poduzetničku zonu kako i spoj s autocestom.

Tomislav Brnas (SDP) zatražio je na uvid ugovore o privatizaciji hotela u Županiji.

Razvoj Golf Srđ je tražio mišljenje županijskog zavoda za planiranje o novim planovima izgradnje na Srđu te im je dano radno mišljenje gdje postoji još neusklađenosti njihova prijedloga s Županijskim planom, a odnosi se uglavnom na vidljivost građevina iz Grada, odgovorio je župan na pitanje o golfu Mata Frankovića (HDZ). Od Miha Drobca (HNS) doznalo se kako je županija organizirala sastanak o budućnosti oduzetog zemljišta u Konavoskom polju te da se sada očekuje reakcija Ministarstva poljoprivrede i pravosuđa. Podsjetio je da bi trebalo pokrenuti pitanje sveukupne naknade ratne štete na našem području.

mrk – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: