Uskršnja jaja iz Doma starih u Korčuli

Danas su korčulanska Zajednica žena „Katarina Zrinski“ i mladež HDZ posjetili Dom za stare i nemoćne u Korčuli gdje su kroz druženje sa korisnicima saznali mnoge pojedinosti iz nekadašnjih dana njihove mladosti,evocirajući tako i uskršnje običaje u njihovim obiteljima.

Mlađi iz Zajednice su sobom donijeli na poklon starijim osobama u domu razne uskršnje kolače,prvenstveno sirnice,ali i kokošja jaja za bojanje.

Prateći starije recepte bojanja jaja,koje su koristile žene iz doma mogle su se otkriti i njihove umjetničke sposobnosti koje su svakim pokretom dolazile do izražaja, prkoseći tako šaljivim kritikama prema mlađim ženama i mladićima koji su za susjednim stolom jaja bojali temperama.

Tempera recept su nam pokazale: Olga Radovanović (predsjednica) i Ivanka Žaknić (član Zajednice) te mladići Joško Cebalo( predsjednik mladeži HDZ Grada Korčule) i član Jakša Krajančić koji su imali teži dio posla na jajima uz bušenje kore i pražnjenje žumanjka.

Nakon pranja i sušenja sirovog jaja, dugačkom su iglom napravili manju i veću rupicu na širem i užem kraju, zatim su žumanjak puhanjem iscurili, i nutarnji dio jaja isprali vodom i sušili.Zatim su ženske ruke bojom tempera dekorirale jaja.

Pod nadgledanjem socijalne radnice Delfine Hodnik korisnica doma Tereza Kuvara je sa svojim kolegicama pokazala najprirodniji i čisto ekološki način bojanja svježih jaja na čiju su opranu površinu  postavile tanke listiće trave,i zatim ih navukle u najlonsku žensku čarapu koju su jako stisnule koncem,i zatim postavile u lonac s vodom  gdje su lijepe tonove boja dodale kuhane trave i kora od kapule.

Oba načina ukrašavanja jaja su lijepo postavljena u prostoriji Doma, te je svakom korisniku i zaposleniku uručeno po jedno dekorirano jaje, a ona napukla su se degustirala uz sirnice.

Teta Mara Lastovka je bila slabijeg raspoloženja,ipak je u njenom prijateljskom šaljivom tonu kazala da bi uz jaja bila dobrodošla i kobasica.

Popularni Mišo Kovač iz Žrnova je pjevao Drugi joj raspliće kosu, a ja je ljubim, i cijelo vrijeme zapitkivao Olgu: A koja si ti mala??

Neumorna teta Julka je za vrijeme bojanja jaja uređivala vrt, sipala gnoj i sadila cvijeće.

Utiske iz doma prenosi uz tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: