Plastični dan planeta Zemlje

Nakon što su učenici OŠ „Petra Kanavelića“ iz Korčule prošli tjedan od plastičnih čepova na Trgu pomirenja napravili tlocrt i plana staroga grada Korčule, danas (srijeda, 20.travanj 2011.) su na istom mjestu proveli ekološki projekt  kroz slaganje  mozaika s prikazom planeta Zemlje, obilježavajući tako i Međunarodni Dan planeta zemlje,koji se i u Hrvatskoj obilježava s namjerom jačanja svijesti i poštovanja ljudi za prirodni okoliš našega planeta.

Učenici i njihovi nastavnici su iz svojih skladišta donijeli na trg  400 tisuća plastičnih čepova prikupljenih s ulica, plaža i parkova,i osim što su učinili veliki posao na čišćenju okoliša,isto su tako višesatno druženje na trgu pretvorili u zemaljsku kuglu postavljajući i upozoravajuće pitanje svima na zemlji „Teško je vjerovati da je to golemo,šareno brdo izraslo od malih, beznačajnih čepova koje smo možda jedan dan na trgu,ulici,šutnuli nogom. Zamislite da se sve to ponovo vrati u prirodu?

Našim smo projektom dokazali da građani imaju ekološku svijest kad im je ponuđeno barem nekakvo rješenje,a mi i dalje želimo isto: pokrenuti svijest o tome koliko je važno planirati i tragati za ozbiljnim rješenjem zbrinjavanja otpada na našem otoku, i planeti zemlji, rekao je ravnatelj škole prof. Berislav Čurković, zahvalivši i kumstvu projekta od strane brodogradilišta LEDA, Grada i TZ Korčule. Inače OŠ „Petra Kanavelića“ je i u članstvu udruge „Lijepa Naša“ što je i posebno priznanje ali i obveza, koju učenici i škola skupa provode.

U sklopu obilježavanja Plastičnog Dana Planeta Zemlje, OŠ je tiskala i prigodne letke na 5 svjetskih jezika: engleski, njemački, talijanski, francuski i švedski koji su podijeljeni stranim posjetiteljima čiji su foto aparati bilježili svaki pokret sudionika ovoga projekta.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: