Talijani bijesni: Mesiću, Marco Polo je naš!

Gian Antonio Stella, kvalitetan iako zagrižen talijanski istraživački novinar, okomio se na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, tvrdeći da je on u Kini otvorio muzej Marca Pola naglašavajući njegovo porijeklo iz Hrvatske. Stella nije propustio podsjetiti da je Mesićev prethodnik Tuđman tvrdio da je Polo „Hrvat rođenjem i porijeklom“.

Mlečanin po porijeklu

Zaustavimo se časak na tom detalju: sve da je zaista rođen u Korčuli – a nijedan dokument to ne potvrđuje (najmanje „rodna kuća“ izgrađena dugo poslije njegove smrti) – Marco Polo je evidentno Mlečanin po nizu elemenata. Prvo, samo u Mlecima tada i građani imaju prezime. Drugo, to prezime ne može ne biti venezijansko, jer je Polo tipičan lokalan oblik imena Paolo (u nas u to doba Paval, sada Pavao). Napokon, a to spominje i Stella, obitelj Polo je u mletačkoj župi San Trovaso zasvjedočena od X stoljeća. Praviti od Marca Pola naknadno Hrvata, čak izmišljati da mu je prezime bilo „Polić“, kretenski je anakronizam, koji onda daje priliku onome tko mrzi Hrvate da nam se ruga i da nas gadi.

Corriere della Sera tako koristi „slučaj“ stavivši u naslov i: „Zagreb nam krade junaka Milijuna“. Nije dopustiva njegova teza da je otok Korčula sav „veoma venezijanski“ jer su Mleci izgradili grad Korčulu, pa i zato što je bio feud obitelji Zorzi. Po toj logici je Lombardija „veoma austrijska“, a valjda i Toscana dok su joj veliki vojvode bili Habsburgovci.

Hrvatski umjetnici

Stella se uhvatio još cijelog niza zbiljskih ili izmišljenih hrvatskih iredentističkih floskula, demonstrirajući vlastiti oberpoznati italovenetski iredentizam. Mogu i razumjeti (iako ne i dijeliti) njegovo zgražanje nad činjenicom da je izložba hrvatske umjetnosti u Vatikanu donijela djela umjetnika koji nikako nisu bili etnički Hrvati ni stanovnici Hrvatske, nego Talijani čija su djela prodana u naše krajeve.

Stella se čak zgraža što Hrvati svojataju „venezijansku baziliku u Poreču“! Ta Eufrazije ju je dao sagraditi dok Mleci nisu još ni nastali i ona je ekskluzivno bizantska. To što je sada u Hrvatskoj drugi je par rukava, jer Poreč nikada po stanovništvu nije bio hrvatski do 1947., kao što je drugi par rukava kako je taj dio Aquilejske patrijaršije pao u šape mletačkome krilatom lavu (ukradenome iz Tarsa, kad je već o lupežima riječ).

Stella je još manje u pravu kada tvrdi da Hrvati svojataju Giorgia Orsinija, tvrdeći da je Juraj Dalmatinac i iz Zadra.

Moralno pravo

“Majka kretenâ je vazda noseća”, kaže stara talijanska poslovica. Ne odnosi se, naravno, samo na Italiju, ali je ni ne izuzima, kao što se vidi iz ovog primjera. Dobar bi običaj bio neutralizirati kretene prvo u svom dvorištu, jer to onda daje moralno pravo uprijeti prstom u kretene koji bi naše dvorište.

Inoslav Bešker / Jutarnji list

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Talijani bijesni: Mesiću, Marco Polo je naš!

  1. Božidar (Uredi)

    Onaj tko optužuje druge za krađu trebao bi biti čist kao suza. Gulielmo Marconi uspio je na neobjašnjiv način 1904. patentirati na svoje ime Teslin patent broj 645576 iz 1893. o četiri titrajna kruga, te financijski i medijski ga iskorištavati do svoje smrti. Tek 1943. Vrhovni sud SAD poništio je Marconijev patent 763772 “jer u njemu nije bilo ničega što već nije bilo u Teslinom patentu”. Marconi je umro 1937. u luksuznoj vili, a Tesla 1943. od gladi. Talijanski tisak nikada nije objavio presudu Vrhovnog suda SAD i do danas šute o tome kao o najvećoj tajni. Jesu li spremni ići u javnu raspravu o tome kako je Marconi pokrao Nikolu Teslu?

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.