Bracera ‘Gospa od mora’ uplovila u Korčulu

Korčulani danas na Veliki petak u iščekivanju večerašnje procesije okolo grada, s oduševljenjem su poslijepodne pozdravili plovidbu drvenog broda bracere „Gospa od mora“ kojoj je ovo prva plovidba prema matičnoj luci Dubrovnik, koja će tijekom ovogodišnje turističke sezone ploviti od Istre do Dubrovnika i biti na raspolaganju domaćim i stranim turistima putem izletničkih i edukacijskih programa. Služit će i za edukaciju mladih koji će po prvi puta moći stjecati znanja i vještine plovidbe na tradicijskom brodu rekao je na pristajanju u Korčuli Goran Stojanović ravnatelj udruge Dupinov san iz Zagreba koja je vlasnik bracere.

Po njegovim riječima „ brod će biti na raspolaganju i u humanitarne svrhe, koristit će ga djeca s posebnim potrebama kao i ona bez adekvatne roditeljske skrbi, dok je njegova unutrašnjost prilagođena smještaju invalidskih kolica. “Gospa od mora” sudjelovat će i na međunarodnim manifestacijama tradicionalnog pomorstva te i na taj način promovirati turističku ponudu Hrvatske”.

Brod su u ime Korčule dočekali ; Franc Stenek zamjenik gradonačelnika, i Stanka Kraljević direktorica TZ Grada Korčule, koji su s posadom broda plovili Pelješkim kanalom i okolo otoka Badije.

S tugom i s nostalgijom se stariji korčulani prisjećaju kako su ti brodovi bili nezamjenjivi za potrebe prijevoza svih neophodnih artikala za stanovnike otoka.

U mjesnim kronikama i arhivama Korčule pronalaze se mnogi podaci i uspomene na njih,jer je u gradu Korčuli do početka 20.stoljeća bilo desetak privatnih brodograđevnih poduzeća.

Tijekom 14 stoljeća spominju se u raznim spisima korčulanski „kalafati“ i „maranguni“ kao meštri u brodograđevnom zanatu,i bili su traženi diljem Jadranske obale gdje su u mnogim mjestima imali svoja brodogradilišta. I nažalost drvenom se brodogradnjom danas bave samo dvojica korčulana.

Utješio ih je Zapovjednik broda Jadran Gamulin,poznati jedriličar iz Dubrovnika,koji je bio i zapovjednik Falkuše,i dobro poznaje brodove i mora. Za Gospu od mora je rekao da je pravi brod, za kojega nam je otkrio i tajnu da je brod građen prema korčulanskom nacrtu iz 1800.godine, a Murterani se hvale da su podrijetlom iz Korčule,dodali su nam skupa ostali članovi posade Ljubo Gamulin ( Jadranov sin) i malo iskusnija imena jedrenja i pjesme Dobromir Biočina i Miho Bulić.

S njima je bio i naš sugrađanin prijatelj jedrenja Vinko Sessa. Inače brod je izgradio po replici stare bracere kalafat Milan Jadrešić iz Betine na otoku Murteru.

Jadran Gamulin je otkrio i mnoge manje poznate podatke o brodu koji razvija brzinu od 7 milja,s lantinom u nebo visokom 18 m. U brodu se nalazi i 4 tone olova,da bi se lakše podnosio vjetar.

Poželjeli smo Gospi od mora i svima preko mora dobru plovidbu i siguran vjetar u jedra. Obećali su da bi im Korčula mogla postati i stalna luka na plovidbi prijateljstva.

Nakon Korčule, brod će večeras uploviti u Mljetska jezera, i prema plovidbenom putu sutra će poslijepodne uploviti u Dubrovnik.

Tekst i snimak : Niko Perić

.

Pošalji dalje: