Prvi korčulanski Triatlon

Grad Korčula odavno poznat po plivanju i vaterpolu jučer je po prvi put u svojoj povijesti upoznao novi olimpijski sport TRIATLON čiju su prezentaciju i međunarodno natjecanje pod nazivom „Izazov Marka Pola“ zajednički organizirali: Grad Korčula, Turistička zajednica Korčule, Lešić Dimitri Palace i HTP Korčula u suradnji sa Triatlon klubom Split. Korčulanski triatlon predstavlja službeno otvorenje hrvatske triatlonske sezone uz nastupe licenciranih natjecatelja i rekreativaca.

U ime grada domaćina sportaše i goste je pozdravio gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, koji je posebno zahvalio Triatlon klubu Split na organizaciji natjecanja, spomenuvši i natjecatelje iz mnogih europskih pa i svjetskih regija, među njima i iz grada Fremantlea u Australiji čije je boje branila 64.godišnja Suzette Thompson čiji je suprug zamjenik gradonačelnika Fremantlea, grada prijatelja Korčule.

Gostoprimstvo Korčule brzo je rezultiralo i dogovor za slijedeću godinu, s željom organizatora da ovaj sport učini prepoznatljivom međunarodnom sportskom manifestacijom koja će promovirati Korčulu kao sportsku destinaciju i triatlon kao granu sporta te obogatiti turističku ponudu grada i otoka Korčule.

Sama organizacija natjecanja je prema ocjeni sportaša i pratitelja dobila visoke ocjene, s tim više što su i najmlađi korčulani sudjelovali u ovom za njih još nepoznatom sportu,ali su opravdali nastupe.

Natjecanje je započelo malom štafetom djece osnovnih škola u disciplini 3 x 500 metara. Ukupno je sudjelovalo 11 ekipa iz Žrnova, Korčule i Vele Luke.

Međunarodno natjecanje u sprint triatlonu je bodovano za kup Hrvatske. Sveukupno je bilo 63 natjecatelja,24 kroz 8 štafetnih disciplina i 39 u pojedinačnoj konkurenciji.

Prva disciplina u plivanju je započela s plaže ispred  popularnog Trga pomirenja plivanjem oko triju bova,zatim su triatlonci bez pauze nastavili vožnjom bicikla do Kneža i nazad, te trčanjem ulicom Sv. Nikole do Fortece i natrag dva kruga oko starog grada sve do cilja i centralnog okupljanja na spomeniku na Plokati.

Prema pravilniku Hrvatskog triatlon saveza Natjecateljske su discipline bile u Sprint triatlon  ili 750 m plivanje + 20 km bicikl + 5 km trčanje,Supersprint triatlon za kadetsko natjecanje je imao  400 m plivanje + 10 km bicikl + 2,5 km trčanje i Štafetni sprint triatlon  uz 750 m plivanje + 20 km bicikl + 5 km trčanje , dok su učenici osnovnih i srednjih škola imali štafetno trčanje i Sprint triatlon uz 750 m plivanje + 20 km bicikl + 5 km trčanje.

Sveukupni pobjednik u muškoj konkurenciji je poznati Hrvatski triatlonac Dean Patrčević ( Zagreb) dok je kod žena najbolje rezultate postigla juniorka Pulska triatlonka Sara Vilić . Najbolja kadetkinja je splitska triatlonka Dragana Damjanović, dok je kod kadeta bio najbolji Luka Komić iz Splita.

Kod seniorki je bila najbolja Daria Pletikapa (TK Zrinski Kovatec) ispred Željke Šaban ( TK Swibir) i Gorane Jelić-Mrčelić ( TK Split) i individualke Suzette Thompson iz Australije. Najbolja štafetna ekipa je Hervis Triatlon Team iz Slovenije.

Triatlon je imao i humanitarnu akciju u kojoj su sudionici financijski podržalii udrugu „Korčulansko-pelješko srce“ s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju dijagnostičke opreme za kardiovaskularne bolesti internističke službe Doma zdravlja Korčula.

Uz pomoć Franca Steneka zamjenika korčulanskog gradonačelnika razgovarali smo s gospođom Suzette Thompson koja je oduševljena Korčulom gdje je prošle godine boravila sa suprugom i delegacijom grada Fremantle,uz obećanje da će se slijedeće godine na drugom triatlonu sigurno prijaviti više australaca, pa i hrvata koji tamo žive.

Pronašli smo i veterana Žarka Gobina iz Dubrovnika koji je dio mladosti proveo u Zadru a već tridesetak godina živi u francuskom gradu Dunkerke koji je tamo veliki pristalica ovog po njemu kontra induciranog sporta gdje je prvo plivanje koje je dijelom i bazno, zatim slijedi najteži dio biciklizam gdje je najteži prijelaz iz mora na bicikl, i onda završno trčanje.

Gobin sada kao umirovljenik svake godine sa svojom suprugom Monike boravi u Orebiću kod prijatelja Alenka Radovića, voli Pelješac i područje Dingač gdje se uzgaja najbolje svjetsko crno vino Dingač.

Tekst i snimak : Niko Perić


Pošalji dalje: