I mi smo turisti

I mi smo turisti, pohvalili su nam se učenici OŠ „Josip Pupačić“iz Omiša koji su danas boravili u Korčuli gdje su sa svojim nastavnicima i uz pomoć turističkog vodiča razgledali korčulanske kulturne i povijesne znamenitosti, te kao izletnici uživali u panoramskoj šetnji,upoznali otočku svakodnevicu,i bolje prihvatili neurotični užurbani ritam gradskog života,nego li stariji turisti koji teško prolaze pored parkiranih vozila po trotoarima i pješačkim prijelazima,i teže pronalaze uslužne djelatnosti.

U razgovoru s djecom,hvale grad i sve što su vidjeli.Gužva im ne smeta jer dolaze iz grada gdje je glavna prometnica na putu prema Splitu ili Dubrovniku. Pitali su Zašto ne radi fontana? i gdje je igralište.Nisu znali da trajekt plovi stalno,bez čekanja kao u drugim lukama.Čuju za domaću kritiku onečišćenja, gužve i skupoće,ali to ne smeta rekli su nam muškići. Curice su bile manje kritične, kupovali su po neki suvenir,razglednicu uz obvezni sladoled. Ipak,njihova je pojava upotpunila raniju gradsku gužvu s najavama da je turistička sezona već započela.

Prema podacima nastavnice Željane Kovačić,njih 45 učenika su iz četvrtog razreda OŠ „Josip Pupačić“ kao i područnih škola Gata i Tugare. S djecom je šest nastavnica,koje vode brigu i o sigurnosti djece. Smješteni su tri dana u hotelu Bellevue u Orebiću,i tako su kvalitetnije ostvarili program odgojno-obrazovnog rada s učenicima,uz posjet Korčuli i Orebiću,ali i cijelom poluotoku Pelješcu.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: